Izazvia ovisnost

Mladi se mogu "navući" i na e-cigarete

Lifestyle / Flash | 08. 08. 2016. u 15:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi ljudi najčešće odluče probati e-cigarete iz znatiželje, želeći se osobno uvjeriti o kakvoj je napravi riječ te zbog privlačnih okusa koji se nude na tržištu, poput onoga šećerne vate ili pizze, a nastavljaju ih pušiti jer su jeftinije od duhana, pokazali su rezultati američke studije objavljene u stručnome časopisu Pediatrics.

Istraživanje je pokazalo da neki od razloga zbog kojih tinejdžeri počinju pušiti e-cigarete, kojima se pomoću baterija simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine, omogućuju da se predvidi koliko će ih nastaviti pušiti.

Elektroničke cigarete su tinejdžerima pristupačnije od duhanskih najprije zbog cijene, a i smiju se pušiti na mjestima na kojima je pušenje tradicionalnih cigareta zabranjeno, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Yale, provedeno u pet američkih srednjih škola tijekom 2013. i 2014. godine na 2100 učenika i učenica. Anketa je pokazala da ih 340 puši E-cigarete.

Pokazalo se i da je 80 posto mladih koji su željeli prestati pušiti duhanske cigarete zamijenivši ih e-cigaretama, nastavili pušiti elektroničke i po nekoliko mjeseci, što znači da su se "navukli" i na njih.

Više od polovine ispitanika odgovorilo je da su probali e-cigaretu iz znatiželje, 41,8 posto ih je kazalo kako im se sviđa njihov okus, a gotovo trećina ih je odgovorila da su ih probali jer je to učinio netko od njihovih prijatelja. Četvrtina ih je rekla da smatra kako su e-cigarete "zdravije" od tradicionalnih duhanskih.

''Što su tinejdžeri bili mlađi kada su započinjali pušiti e-cigarete, pokazalo se vjerojatnijim da će s tom navikom i nastaviti'', rekla je postdoktorandica Krysten Bold s Yalea i jedna od autorica izvještaja.

Elektroničke cigarete u procesu odvikavanja od pušenja koriste se četiri do osam tjedana, uz upute o odgovarajućoj upotrebi. Maksimalna doza nikotina u e-cigaretama je 24 mg. Ona se postupno smanjuje do potpunog prestanka pušenja.

No njihova prolongirana upotreba ne znači redukciju pušenja, niti smanjuje njegov štetan učinak. Naprotiv, može se razviti ovisnost i o e-cigareti, odnosno svojevrsnoj "zamijenjenoj" ovisnosti, kaže Krysten Bold.

''Kad bismo u najranijoj fazi uspjeli detektirati tko će od mladih nastaviti pušiti e-cigarete i nakon pola godine, mogli bismo intervenirati u zdravstvenom smislu vrlo rano'', smatra Bold te dodaje kako se nada da će vlasti iskoristiti rezultate njihova istraživanja da bi se skrenula pozornost na sve veću popularnost ovih naprava koje mogu biti korisne samo ukoliko posluže u procesu odvikavanja od pušenja.

Inače, elektronička cigareta, odnosno, e-cigareta, kako su je prozvali njezini izumitelji i prodavači kako bi bila privlačnija mogućim kupcima. Uređaj simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine. Upravo zbog nikotina rijetko koji liječnik u svijetu složit će se s riječima prodavača o ovom proizvodu kao zdravoj alternativi pušenju.

Elektroničke cigarete zamišljene su kao sklop koji zamjenjuje klasičnu cigaretu. Sličnog oblika i izgleda - svaka se sastoji od tri osnovna dijela - baterije slične one u mobitelima, elektroničkog raspršivača pomoću kojeg nastaje para, te nikotinskog punjenja različitih jačina. U kojoj je količini nikotin, ovisi o samom kupcu i tekućini koju izabere. Udisanjem pare nikotin dolazi do pušača i zadovoljava želju za nikotinom.

Kopirati
Drag cursor here to close