Anketa

Mladi najviše vjeruju vojsci i policiji, velik broj želi otići iz Hrvatske

Studija, koju je sačinila Zaklada Friedrich Ebert, pokazuje da mladi Hrvati najmanje vjeruju tijelima vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini i političkim strankama.
Lifestyle / Flash | 05. 03. 2019. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi Hrvati najviše vjeruju vojsci i policiji, ali veliki broj anketiranih želi otići iz zemlje. Studija, koju je sačinila Zaklada Friedrich Ebert, pokazuje da mladi Hrvati najmanje vjeruju tijelima vlasti na lokalnoj i nacionalnoj razini i političkim strankama. 

Među mladima je prisutno autoritarno usmjerenje sa nekim militarističkim naznakama. Studija uočava rast religioznosti, a može se reći da su mladi u Hrvatskoj, donekle, skloni nacionalizmu. 

Mladi Hrvati smatraju da su poznanstva najvažnija za pronalaženje dobrog posla, kao i za uspjeh u društvu. 

Također, mladi u Hrvatskoj distancirani su od politike i nezadovoljni funkcioniranjem političkog sustava i nositeljima vlasti, koji nedovoljno uvažavaju njihove potrebe i mišljenja. 

Rezultati studije ukazuju na nezadovoljavajuću razvijenost građanske političke kulture mladih u Hrvatskoj. 

Dosta mladih želi otići iz zemlje, a ključni razlog je ekonomske prirode. Njemačka je prvi izbor za potencijalnu imigraciju. 

Istraživanje pokazuje da su više ili visoko obrazovani pojedinci, kao i oni višeg socijalnog porijekla, prosječno liberalniji, tolerantniji, ali i kritičniji prema stvarnosti i društva, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close