Francuska im dosadila

Mladi Francuzi pješice došli u Bosnu i Hercegovinu

Lifestyle / Flash | 14. 05. 2013. u 17:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi iskusili putovanje pješice i na trenutak napustili, kako ga nazivaju, dosadni francuski način života, dvojica mladih Francuza su odlučila malo proputovati Europom.

Nakon što ih je prijatelj dovezao do švicarske granice, započeli su svoje putovanje pješice kroz ovu zemlju, da bi vrlo brzo uvidjeli kako je to zahtjevan poduhvat za njih, pa su putovali malo stopirajući, malo pješice i došli u najzapadniji dio Bosne i Herecegovine.

Odmah na početku su bili oduševljeni ljudima, kulturom i ljepoticom Unom, tako da su u Bihaću ostali nekoliko dana.

Malo nam je dosadno postalo u Francuskoj, pa smo odlučili da otputujemo van naše zemlje. Putovanje je samo po sebi izazov posebno kada idete pješice. Čitali smo o vašem Senadu koji je putovao pješice na 'hadždž' i to nam se svidjelo, pa smo i mi odlučili da pokušamo isto“ priča 23-godišnji Filip i dodaje, kako je Bosna prelijepa zemlja, a Bosanci pravi ljudi.

Njegov 22-godišnji prijatelj Libanonskih korijena, Alija, kaže kako je ovo veliki čin u njegovom životu, te se nada da će mu ovo putovanje donijeti puno pozitivnih iskustava i poznanstava.

Ja sam Francuz po rođenju, ali su moji roditelji davno doselili u Francusku. Lijepo je u Francuskoj ali kada ste dugo u jednoj zemlji, poželite da malo izađete van i vidite kako je. Mjesecima smo skupljali novac kako bi financirali ovo putovanje“ kaže Alija, ne krijući smijeh koji odaje mladalačku lucidnost na njegovom licu.

U Bihaću ostaju do četvrtka i onda kreću put Sarajeva, da vide ljepote glavnog grada i odatle se zapute u Srbiju, a potom Tursku, koju kako kažu, jedva čekaju da vide.

Kopirati
Drag cursor here to close