Evo kako ga koristiti

Mirisni začin koji dokazano topi kilograme

Lifestyle / Flash | 08. 03. 2016. u 10:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ranija znanstvena istraživanja pokazala su kako konzumacija čili-papričica može pomoći u sprečavanju debljanja, ali je većini osoba njihov okus previše intenzivan. No postoji blaža varijanta ovog ukusnog začina koji možete iskoristiti u mnogim jelima - cimet.

Na temelju provedenih istraživanja znanstvenici tvrtke Nestlé vjeruju da cimet može biti hladnija zamjena za čili-papričice koja pomaže u mršavljenju.

Kako cimet djeluje

U istraživanju provedenom u suradnji s kolegama sa Sveučilišta u Tokiju, znanstvenici su proučavali na koji način ekstrakt cimeta cinamaldehid i ekstrakt čili-papričice kapsaicin utječu na povećanje potrošnje energije i razinu oksidacije masti kod petnaest zdravih muškaraca.

Poznato je kako je pretilost rezultat neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje energije. Samim time, veća potrošnja energije do koje se dolazi vježbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete pomažu u sprečavanju debljanja. Metaboličkim procesom oksidacije tijelo mast pretvara u energiju.

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije kod muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju, odnosno da i ekstrakt cimeta i ekstrakt čili papričice značajno podižu razinu oksidacije masnoća u organizmu. Međutim, da bi bio djelotvoran, kapsaicin je potrebno konzumirati u količinama koje hranu čine previše ljutom. Stoga znanstvenici vjeruju da bi cimet potencijalno bio bolji dodatak hrani koji bi mogao utjecati na prevenciju debljanja. Cimet dokazano suzbija apetit i pruža dulji osjećaj sitosti, regulira šećer u krvi te osim antioksidanata ima dijetetska vlakna, mangan, željezo, kalcij, bakar, vitamine C i K, piridoksin, riboflavin…

Mnogima je prva asocijacija na cimet povezana kolačima i blagdanskim raspoloženjem, ali uz ove dobrobiti i poticanje na mršavljenje lakše ćete ga svakodnevno koristiti jer ima blag okus.
Kako cimet uključiti u svakodnevnu prehranu

Stručnjaci kažu kako nije preporučljivo uzimati više od pola žličice dnevno. Iako smo cimet navikli jesti uglavnom u kolačima, pokušajte ga dodati u kavu ili čaj, na svježi sir ili u jogurt, a može se koristiti i u marinadama za meso. Odmah ujutro, pola žličice možete dodati toplom čaju s malo meda.

Evo i nekoliko ideja kako cimet uključiti u svakodnevnu prehranu:

Pospite kavu cimetom umjesto da koristite šećer.

Možete dodati malo cimeta na tople zobene pahuljice ili hladne žitarice.

Zaledite cimet i dodajte ga u vodu ili koktele.

Zamiješajte cimet u putar od badema, ili bilo koji maslac od orašastog voća ili sjemenki, pa ga koristite kao umak za svježe jabuke ili kruške.

Dodajte malo cimeta u juhu od crnog graha ili vegetarijanski čili.

Začinite pečenu cvjetaču ili špagete s malo cimeta.
Pospite malo cimeta na kokice.

Osim što je dobar saveznik u borbi protiv viška kilograma, jedna žličica cimeta ima isti antioksidativan učinak kao pola šalice borovnice. Ima prirodna antibakterijska svojstva te da je posebno učinkovit protiv E. coli, ali i može smanjiti razinu triglicerida za 30 posto što je važno za zdravlje srca i prevenciju srčanog udara.

Kopirati
Drag cursor here to close