Musashi

Milijarder pronašao potopljeni brod iz Drugog svjetskog rata

Lifestyle / Flash | 04. 03. 2015. u 09:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekada najveći japanski ratni brod kojeg su američke snage potopile u Drugom svjetskom ratu, prije 70 godina, na dnu mora kod Filipina našao je suosnivač Microsofta Paul Allen i to danas objavio na svom websiteu.

Američki milijarder je objavio fotografije zahrđalog bojnog broda Musashi iz Drugog svjetskog rata s grbom Japana - žutom krizantemom, a najavio je kako će uskoro objaviti i video-snimku broda.

Allenov luksuzni brod "Octopus" koji ima i podmornicu za istraživanje, u nedjelju je, poslije osam godina traganja, našao japanski brod na kilometar dubine, na dnu Sibujan mora, kod središnjih filipinskih otoka.

Glasnogovornik filipinske mornarice i obalske straže su agenciji AFP izjavili da nisu obaviještene o ovom otkriću.

Američki bombarderi potopili su brod Musashi u listopadu 1944. godine tijekom bitke u zaljevu Leyte, koja se smatra najvećom pomorskom bitkom u Drugom svjetskom ratu u kojoj su američke i australijske snage pobijedile Japance.

Allen (62) je s Billom Gatesom osnovao Microsoft 1975., danas je 51. na Forbesovoj listi najbogatijih, a njegova imovina se procjenjuje na 17,5 milijardi dolara, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close