Trebamo li ostati?

Milijarder ostavlja suprugu zato što je oboljela od demencije

Trebamo li ostati uz bolesnog partnera iako nam to nanosi bol je ozbiljna i kompleksna tema koja nema jednostavno rješenje. Ono što je poznato je da će muškarci prije napustiti bolesnu partnericu nego što bi to napravile žene.
Lifestyle / Flash | 01. 04. 2023. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Milijarder ostavlja suprugu zato što je oboljela od demencije

Njemački milijarder i i predsjednik nadzornog odbora automobilskog diva, 79-godišnji Wolfgang Porsche odlučio je rastati se od 74-godišnje supruge Claudije zbog pogoršanja simptoma njezine demencije te je zbog toga naišao na oštre kritike javnosti, ali i pokoju pohvali za hrabrost.

Bild navodi kako je izvor blizak obitelji opisao da je Claudiji demencija potpuno promijenila karakter te da zbog toga više ne mogu nastaviti život kao supružnici. Daily Mail dodaje kako se Porsche navodno preselio kod dugogodišnje prijateljice Gabriele Prinzessin zu Leiningen s kojom je započeo ljubavnu vezu. O Claudiji se brinu četiri njegovatelja koja su uz nju 24 sata dnevno te živi blizu svoje kćeri.

Razvod od bolesnog supružnika nije rijetkost

Iako se možda tako ne čini budući da su zavjeti sklopljeni u braku često i oni "u dobru i zlu, dok nas smrt ne rastavi", AARP navodi kako postotak razvoda među supružnicima kod kojih je jedan kronično bolestan raste čak do 75 posto. Razlog tomu je činjenica da su supružnici koji pružaju njegu svojim bolesnim partnerima u većem riziku razviti depresiju nego primjerice njihova djeca koja imaju istu ulogu. Također često kao razlog navode ne samo gubitak intimnosti s partnerom, nego i dugogodišnje duboko prijateljstvo koje su dijelili.

Njihovi zajednički planovi i snovi polako nestaju dok su oni nemoćni da nešto po tom pitanju poduzmu, a time raste i njihovo podsvjesno zamjeranje partneru što neće imati priliku živjeti život kakav su htjeli. 

Život u takvom odnosu za njih postaje mučenje koje može dovesti do zdravstvenog propadanja zdravog supružnika, no s druge strane nailaze na zamjerke društva i osude o tome da su loš partner ako odluče svoje osjećaje staviti na prvo mjesto. Upravo to je najveća dilema s kojom se partneri njegovatelji moraju suočiti, a odgovor na takvo pitanje nije jednostavan i prije svega, nije univerzalan za sve slučajeve. 

Situacija je znatno povoljnija za muškarce nego žene

I dok odgovor na pitanje je li prihvatljivo razvesti se od partnera koji je bolestan ne možemo jasno definirati, primjeri pokazuju da muškarci i žene u takvom odnosu nisu ravnopravni i drugačije vide uloge njegovatelja. The Guardian navodi kako muškarci imaju "mehanički" pristup činjenici da se njihova partnerica razboljela, odnosno na to gledaju kao na problem koji treba riješiti.

To znači da mogu pristupiti zadacima koji se od njih očekuju u tom trenutku, kao što je briga o terapiji koju partnerica prima ili voženje na preglede u bolnicu, ali ne razmišljaju o podršci koja se od njih ne zahtijeva nego očekuje. Takva podrška uključuje emotivnu podršku te pomoć oko svakodnevnih zadataka i poslova u domu. 

Istraživanja su pokazala da će brakovi u kojima je žena bolesna dulje opstati ako je sposobna obavljati kućanske i svakodnevne poslove koje inače ne obavlja njezin suprug. Trenutak kada žena postane previše bolesna da se brine o kućanstvu kako se to od nje očekuje po društvenim normama te kada mora zahtijevati to od supruga, brak je u većem riziku od rastave. U mnogo slučajeva žene same nastavljaju voditi brigu o kućanstvu jer osjećaju krivnju zbog toga što opterećuju supruga svojom dijagnozom, no isto nije zamijećeno kada se uloge obrnu. 

Ženama je uloga njegovateljice toliko duboko usađena

Sociologinja Mieke Thomeer sa Sveučilišta u Alabami objašnjava kako istraživanja konstantno pokazuju da se trud koji žena ulaže u takav odnos manje cijeni od onog koji ulaže muškarac te da zbog toga muškarce manje osuđujemo ako napuste brak s bolesnom partnericom nego kada to napravi žena. Iz istih istraživanja proizašla je teorija da muškarci mnogo više pate ako ostanu bez supruge, ali ne emocionalno.

Oni su naučeni da će supruga za njih obavljati većinu posla kada je u pitanju dom te su zato skloniji napuštanju bolesne supruge i pronalasku nove partnerice nakon smrt supruge. Žene će, s druge strane, rjeđe napustiti bolesnog supruga, no jednom kada on umre, veće su šanse da će ostati neudane jer su svjesne da će i u novom odnosu morati biti isti oslonac partneru kada je u pitanju briga za dom. 

Ženama je uloga njegovateljice toliko duboko usađena kroz društvene norme i očekivanja da često niti ne pomisle da zaslužuju odmor od brige o suprugu, a posebno ne da je njihovo legitimno pravo proživjeti svoje snove i svoje planove izvan braka s bolesnim suprugom. To je još jedan razlog zašto će se muškarac prije razvesti od bolesne supruge nego što će supruga od bolesnog muža. 

Kopirati
Drag cursor here to close