Projekti

Mekka postaje šoping destinacija

Lifestyle / Flash | 13. 11. 2014. u 11:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja godine vjerojatno će nestati i Kuća Mawild za koju se vjeruje da je upravo u njoj rođen poslanik Muhamed a.s., 570. godine, piše Independent navodeći kako bi Mekka, mjesto najvećeg hodočašća i najveće svetinje za muslimane diljem svijeta, uskoro mogla nestati kao takva, prekrivena mramorom nove kraljevske palače.

Riječ je o nekoliko milijardi funti vrijednom projektu čiji rezultat bi mogao biti uništavanje stotine povijesnih spomenika.

Projekt tzv. proširivanja Velike džamije (Al-Masjid Al-Haram), najveće džamije na svijetu, koju milijuni hadžija posjećuju svake godine tijekom hadža, počeo je prije nekoliko godina.

Prema procjenama Gulf instituta, već je uništeno 95 posto objekata u Meki koji su građeni prije tisuću godina, a zamjenjuju ih luksuzni hoteli, apartmani i trgovački centri. Prošlog su tjedna, primjerice, uništeni pola stoljeća stari stupovi iz Osmanskog carstva, koji su postavljeni u slavu Poslanikova odlaska na nebo.

Mekka je, inače, najsvetije mjesto za muslimane jer je, prema predaji, u njoj rođen prorok Muhamed, a u njoj je smještena i Kaba, oblikovana poput kocke od crnog granita, koju je izgradio Ibrahim - Abraham.

Irfan Alawi, iz fondacije Islamic Heritage Research iz Londona, kaže da će do kraja godine vjerojatno nestati i Kuća Mawild za koju se vjeruje da je upravo u njoj rođen Muhamedm a.s., 570. godine.



Za sve je kriv kralj Abdullah, formalni skrbnik Velike džamije, za kojeg se gradi nova palača da bi u njoj boravio kada dolazi u Mekku. Nova palača bit će pet puta veća od dosadašnje.

Svi vide što se događa, ali se ne usude javno govoriti. U obranu uništenja povijesnih zdanja, nedavno je stao i veliki muftija Saudijske Arabije, šeik Abdul Aziz Bin Abdullah Al-Sheikh, koji je kazao kako su rušenja nužna i kako bi narod trebao biti zahvalan onima što vlast radi, jer se povećava kapacitet Velike džamije.

Saudijski mediji nakon ovih napisa optužili su Independent za pretjerivanje.

Kopirati
Drag cursor here to close