Objavljeni detalji

Meghan ne dolazi na sahranu princa Philipa

Privatnu ceremoniju prenosit će televizija, a nazočit će i princ Harry, ali ne i njegova trudna supruga Meghan Markle
Lifestyle / Flash | 10. 04. 2021. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska kraljevska obitelj oprostit će se od princa Philipa, supruga Elizabete II. 17. travnja na privatnom pogrebu u dvorcu Windsor, u nazočnosti princa Harryja, ali ne i njegove supruge Meghan, objavila je u subotu Buckinghamska palača.

Pogreb princa Philipa održat će se u subotu, 17. travnja u 15 sati po mjesnom vremenu u kapeli Sv. Jurja u dvorcu Windsor gdje je u petak preminuo suprug britanske kraljice Elizabete II., objavila je Palača.

Privatnu ceremoniju prenosit će televizija, a nazočit će i princ Harry, koji živi u Kaliforniji, ali ne i njegova trudna supruga Meghan Markle, objavljeno je.

Minutom šutnje na početku obreda u cijeloj zemlji odat će se počast preminulom princu.

Vojvoda od Edinburga, koji je bio je vjerna podrška kraljici sedam desetljeća, "mirno" je umro u petak ujutro u dobi od 99 godina.

Samo 30 osoba, njegovo četvero djece (Charles, Anne, Andrew i Edward), unuci i drugi rođaci biti će nazočni, u skladu s mjerama povezanim s pandemijom koronavirusa. Obredu će nazočiti princ Harry nakon burnog napuštanja monarhije, prenosi Hina. 

Njegova trudna supruga Meghan, kojoj je liječnik savjetovao da ne putuje u Veliku Britaniju na pogreb, ostat će u Sjedinjenim Državama, rekao je jedan glasnogovornik palače.

Dani žalosti

Stanovništvo je pozvano da na početku obreda minutom šutnje oda počast princu Philipu 17. travnja, samo četiri dana prije kraljičina rođendana koja će 21. travnja napuniti 95 godina.

U Velikoj Britaniji počeli su dani žalosti 9. travnja i završit će s danom ukopa.

Kraljevska obitelj počela je dvotjedno žalovanje no neke javne obveze ipak će održati.

"Iako je to prirodno razdoblje tuge i žalovanja za kraljevsku obitelj i brojne drugi koji su poznvali i divili se vojvodi od Edinburga, očekuemo da će dani koji dolazi biti i prigoda da se oda počast izuzetnom životu", rekao je glasnogovornik Buckinghamske palače.

Kraljicu su u subotu u dvorcu Windsor posjetili sinovi, prinčevi Andrew i Edward. "Kraljica je bila fantastična", izjavila je Sophie, supruga princa Edwarda novinarima po izlasku iz dvorca.

Princ Charles je bio kod kraljice u petak.

Poznat po izravnom izražavanju, princ Philip je bio poznat po ponekim rasističkim i seksističkim primjedbama.

Ali Britanci cijene njegovu neumornu posvećenost monarhiji i njegovu povučenu nazočnost uz kraljicu.

Optužbe protiv Harryja i Meghan

Princ Philip je sudjelovao je u više od 22.000 službenih dužnosti od kada je njegova supruga stupila na prijestolje 1952.godine. Od 2009. drži rekord dugovječnosti kraljevskog supružnika.

Elizabeta II. će od sada morati sama suočavati s krizama koje pogađaju britansku kraljevsku obitelj, poput nedavnih kritika unuka Harryja i Meghan o "Tvrtki", kako nazivaju monarhiju, optuženu za rasizam i nedostatnu podršku Meghan, koja je u razgovoru s Oprah Winfrey početkom ožujka povjerila da je imala samoubilačkih primisli.

Harry i Meghan su govorili o rasizmu jednog člana kraljevske obitelji, kojeg je mučila boja kože njihova tada još nerođenog djeteta, ali su nakon snimanja rekli da se ne radi ni o kraljici ni o njezinu suprugu.

Harry (36), je rekao da je bio "stvarno razočaran" nedostatkom podrške njegovag oca princa Charlesa, koji mu neko vrijeme nije odgovarao na telefonske pozive, a dodao je da se udaljio i od brata Williama, koji tvrdi da kraljevska obitelj nije nimalo rasistička.

U subotu je na Twitteru kraljevske obitelji objavljeno nekoliko fotografije kraljice sa suprugom u nekim bitnim trenucima njihova života, kao 1997. tijekom 50. obljetnice njihova braka kada je ona, koju je zvao "Lilibet" povjerila da je "On njezina snaga i podrška svih ovih godina".

Kći Anna opisala je oca kao osobu koja je "uvijek bila tu. Ako ste imali problema, on bi vas poslušao i pokušao vam pomoći".

Kako bi izbjegli okupljanja kojima bi se prekršila sanitarna pravila, javnost je pozvana da se ne okuplja ispred kraljevskih rezidencija, već da se online potpišu u knjigu žalosti.

Kopirati
Drag cursor here to close