Candlelight Memorial

Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a: Budite podrška oboljelima

Lifestyle / Flash | 18. 05. 2014. u 13:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a u Mostaru će obilježiti BoHeMSA LC Mostar- Udruga studenata medicine u Bosni i Hercegovini.

Ovim putem želimo pozvati sve građane Mostara da se priključe ovoj akciji, te paljenjem svijeća na Rondou i u Mostaru obilježiti Dan sjećanja na umrle od AIDS-a.

Candlelight Memorial, 18.05.2014., se i ove godine tradicionalno obilježava na Rondou, od 19.00-21.30h. Studenti i članovi udruge će postaviti crvenu traku, odnosno „red ribbon“ koja je simbol podrške ljudima oboljelima od AIDS-a.

''Prolaznici će moći besplatno zapaliti svijeću te tako simbolično obilježiti Međunarodni dan sjećanja na preminule od AIDS-a, rekla za Bljesak.info Barbara Teklić koordinatorica ovog projekta u Mostaru.

Kako je istaknula Candlelight Memorial je jedna od najvećih kampanja za podizanje i širenje svijesti o HIV-u i AIDS-u. Počela je 1983. u San Franciscu i otada se održava svake godine, treće nedjelje u svibnju. Danas se obilježava u preko 115 zemalja svijeta te s preko 1.200 različitih organizacija.

''Candlelight Memorial kampanja nastoji ovakvim simboličnim gestama povećati solidarnost, rušiti barijere stigme i diskriminacije, te dati nadu novim generacijama. BoHeMSA kao organizacija održava ovaj projekt u Mostaru, Tuzli te Sarajevu'', nadodala je Teklić.

Prvi registrirani slučaj HIV-a u Bosni i Hercegovini zabilježen je 1986 godine, i do sada ukupno je registrirano 245 osoba inficiranih HIV virusom. Najveći broj registriranih je u uzrastu 20-29 godina (33,8%), zatim 40-49 godina (26,3%).
Teklić ističe da iako je u posljednje dvije godine u BiH udvostručen broj novoregistriranih osoba sa HIV infekcijom u odnosu na proteklih 15 godina, statistika pokazuje da BiH spada u grupu zemalja sa niskom prevalencijom HIV-a. Manjom od 1% u općoj populaciji i manjom od 5% u populaciji sa rizikom.

''Najveći broj oboljelih su muškarci (80,5%), dok je glavni put prijenosa, i dalje heteroseksualni sa 52,1 %, a zatim homo i biseksualni odnos sa 28,5 %'', nadodala je.

Inače, Sindrom stečene imunodeficijencije (eng. – Acquired Immunodeficiency Syndrome – AIDS) je krajnji i najteži stadij HIV infekcije koji predstavlja teško oštećenje imunološkog sustava, tj. nemogućnost da se organizam brani od štetnog djelovanja mnogih bolesti, pa tako i onih najbezazlenijih poput prehlade. U organizmu dolazi do smanjenja broja leukocita u krvi, smanjen je broj limfocita u limfnim čvorovima i slezeni, kao i broj zrelih T limfocita te se smanjuje količina protutijela.

Uzročnik AIDS-a je HIV (Human Immunodeficiency Virus), retrovirus koji napada specifičnu vrstu bijelih krvnih stanica, T-limfocite, u njima se množi, uništava ih i postupno dovodi do slabljenja ljudskog organizma, i tako čini imunološki sistem čovjeka bespomoćnim da se brani od bolesti, pa čak i onih na koje je inače otporan. Načini prijenosa HIV-a su putem hetero i homoseksualnih odnosa, te intravenski korištenjem droga. HIV se može prenijet i tzv. vertikalnom transimisijom - prijenos sa majke na dijete tijekom poroda ili putem transfuzije krvi. Virus HIV-a se ne prenosi društvenim događanjima u svakodnevnom životu poput zajedničkog objeda, druženja, grljenja, ljubljenja, korištenjem istoga posuđa i pribora za jelo. Također se ne prenosi putem insekata (npr. komaraca), slinom ili znojem.

''Ipak, zahvaljujući modernoj medicini i lijekovima, pozitivan HIV status se danas mnogo bolje tretira nego prethodnih godina. HIV pozitivna osoba uz redovne terapije može imati kvalitetan život, često i više od 10 godina bez simptoma AIDS-a'', istaknula je Teklić.

Kopirati
Drag cursor here to close