Dan muškaraca u Mostaru

Međunarodni dan muškaraca - Muškarci su kao i žene, temelj obitelji

Fokus današnjeg međunarodnog dana muškaraca je na promociji zdravlja muškaraca i dječaka, poboljšavanju rodnih odnosa, promociji rodne ravnopravnosti i isticanju pozitivnih muških uzora.
Lifestyle / Flash | 19. 11. 2018. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dan muškaraca bi se trebao slaviti s ciljem podizanja svijesti o ulozi muškarca koji su kao i žene temelj obitelji i društva. Na današnji dan bi trebali govoriti o postignućima i uspjesima muškaraca u zajednici'', izjavio je za Bljesak.info Vedran Raič iz organizacije Youth Power iz Mostara.

Promocija zdravlja muškaraca

Fokus današnjeg međunarodnog dana muškaraca je na promociji zdravlja muškaraca i dječaka, poboljšavanju rodnih odnosa, promociji rodne ravnopravnosti i isticanju pozitivnih  muških uzora. Ovaj dan se slavi u preko 60 država, a BiH spada u jednu od njih.    

Kako poručuju iz Youth Powera, projekti te organizacije su uglavnom usmjereni na mladiće srednjoškolskog uzrasta gdje kroz radionice, kampanje i akcije nastoje potaknuti mlade da pozitivno mijenjaju svoje stavove i ponašanje.

''Vjerujemo da samo pružanjem prilike mladim ljudima i njihovom angažiranju u stjecanju novih znanja i promjenu stavova te ponašanja možemo utjecati na njihov razvoj i očekivati da oni postanu nositelji promjena. Potrebno je da postanu aktivni i odgovorni sudionici u stvaranju boljeg života i optimističnije budućnosti'', dodaje Raič.

Umire više muškaraca

Podsjećamo da prema podacima Agencije za statistiku BiH svake godine se rodi oko 3-4 posto više muške djece, a gotovo u istom tom postotku umire više muškaraca u odnosu na žene.

Statistika pokazuje da muškarci češće obolijevaju od tumora, moždanih i srčanih udara. Iako stručnjaci tvrde da su oni jači spol, muškarci kraće žive,više stradaju u tinejdžerskom razdoblju te češće obolijevaju i umiru od fatalnih bolesti.  Nemar i nebriga za zdravlje i tijelo pripisuje se više muškarcima i jako je važno da se od malih nogu uči o zdravom načinu života.

Muškarci zaslužuju da se njihovom danu da ista količina pažnje i podrške kao i pripadnicama ljepšeg spola.

Kopirati
Drag cursor here to close