Leđa

Meditacijom protiv boli

Lifestyle / Flash | 03. 04. 2016. u 05:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meditacija i bihevioralno-kognitivna terapija, čini se, ublažavaju kroničnu bol u leđima, pokazala je klinička studija koju je objavio Journal of the American Medical Association (JAMA), prenosi Hina.

Ekipa znanstvenika koju je predvodio dr. Daniel Cherkin s Instituta za istraživanje zdravlja (Health Research Institute) u Seattleu provela je kliničko ispitivanje na 342 odrasle osobe u dobi od 20 do 70 godina koje prosječno tijekom sedam godina trpe bolove u lumbalnom dijelu kralježnice.

Trećina nasumice odabranih ispitanika primala je terapiju meditacijom po metodi smanjenja stresa usredotočenom svjesnošću (Mindfulness-Bases Stress Reduction) i prakticiranjem joge.

Druga trećina ublažavala je boli bihevioralno-kognitivnom terapijom koja teži negativne misli zamijeniti pozitivnima te stajalištima koja su bolje prilagođena stvarnosti.

Zadnja trećina primala je lijekove za ublažavanje bolova (analgetike).

Terapiju su ispitanici primali dva sata tjedno tijekom osam tjedana.

Nakon 26 tjedana, 61 posto ispitanika tretiranih meditacijom te 58 posto liječenih bihevioralno-kognitivnom terapijom imali su znatno poboljšanu kliničku sliku, a u skupini koja je primala analgetike bilo ih je 44 posto.

Poboljšanje u smislu smanjenja bola iznosilo je 44, odnosno 45 posto za skupinu meditacije te bihevioralno-kognitivne terapije, a 27 posto za ispitanike koji su primali lijekove za suzbijanje bolova.

Učinci su potrajali uz malene promjene tijekom godine dana za prve dvije skupine.

"Ti rezultati daju naslutiti da bi bihevioralno-kognitivna terapija i meditacija mogle biti opcije za učinkovito liječenje osoba koje pate od kroničnih bolova u leđima", zaključili su znanstvenici.

Dr. Cherkin ističe da "su rezultati tim važniji jer idu u prilog sve većim pokazateljima da u bolovima i drugim oblicima patnje sudjeluje um koliko i tijelo".

Autori istraživanja ističu da bi "pacijentima koji trpe kronične bolove trebalo pružiti opcije kojima će im se pomoći da svaki dan žive s manje patnje i hendikepa".

Izazov je sada kako te "bihevioralno-kognitivne terapije i meditaciju učiniti dostupnima tim pacijentiama", jer riječ je o skupim terapijama kojih troškove ne pokrivaju police zdravstvenog osiguranja, upozoravaju liječnici.

Kopirati
Drag cursor here to close