Jelena Salnikova

Medicinska sestra smršala 30 kilograma i dobila kamion uglja

Lifestyle / Flash | 25. 12. 2015. u 12:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jelena Salnikova, medicinska sestra iz sibirskog grada Berezovski, osvojila je kamion uglja za loženje kao nagradu što je smršala 30 kilograma u okviru akcije koju su lokalne vlasti pokrenule u borbi protiv debljine.

Aman Tulejev, guverner sibirske oblasti Kemerovo, poznate kao jedan od najbogatijih basena uglja u svijetu, obećao je svojim sugrađanima da će kilograme koji izgube platiti tonama uglja, prenio je Tanjug.

"Ugljem ćemo platiti svaki gubitak kilograma, i to ne u gramima već u tonama", izjavio je ranije ove godine Tulejev agenciji RIA Novosti.

Nakon što je nekoliko mjeseci provela skijajući, vozeći bicikl i role, Salnikova se mogla pohvaliti da je smršala čitavih 30 kilograma. Ubrzo je u njezino dvorište kamionom isporučeno pet tona uglja.

"To je kompaktan ugalj, odlično grije", izjavila je 43-godišnja Salnikova za rusku televiziju, stojeći u snijegu s lopatom u ruci.

"Dovoljne će biti tri korpe na dan", kazala je ova medicinska sestra koja je od ljeta uspela sa 112 spasti na 80 kilograma.

Rusija je jedan od vodećih izvoznika uglja u svijetu. Veći dio tog uglja potiče upravo iz rudarskog basena Kuzbas, u oblasti Kemerovo.

Rusija je poslije Litve, druga najdeblja nacija od svih bivših sovjetskih država, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2014.

Kopirati
Drag cursor here to close