Matura od papira

Matura u Mostaru i do tisuću maraka

Lifestyle / Flash | 06. 05. 2015. u 11:40 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest da je srednjoškolka umjesto raskošne svjetlucave haljine za svoju maturalnu zabavu izabrala kreaciju od novina sa brojevima za pomoć Srbiji i BiH odjeknula je prošle godine regijom i naprosto kao da nitko nije mogao vjerovati u humanost, kreativnost i socijalnu osviještenost mladih generacija kod nas.

''Htjela sam skrenuti pažnju djevojkama i roditeljima koji bacaju stotine eura na maturske haljine. Nisam htjela 'cijediti' roditeljima džepove. U mom gradu, na defileu maturanata se pojavi ogroman broj ljudi, od kojih je polovica rodbina, a druga polovica nije došla zbog nas-maturanata, nego zbog naših haljina, da vide koja koju marku nosi i koliko koja košta. Tako da ova haljina predstavlja neki vid prosvjeda tom mentalitetu'', rekla je svojedobno mlada maturantica iz crnogorskog grada Tivata.

Prošlu godinu, vezano za mature, pripreme, haljine i odijela, obilježila je i akcija maturanata u Srbiji koji su se odrekli svojih toaleta kako bi pomogli bolesnoj djeci te su umjesto skupih modnih kreacija, nosili majice sa natpisom "Bez 5 minuta glamura, ne propada matura".

Godinu dana nakon, vrijeme je maturalnih zabava i maturanti i maturantice u Mostaru dolaze sa različitim željama i vizijama njihovih toaleta, ali kako nam govore u poznatom mostarskom butiku, svi oni žele izgledati glamurozno i neuniformirano.

Kada je u pitanju stil, za razliku od prethodnih godina, kad su se djevojke uglavnom odlučivale za kraće haljinice, ove godine njihov izbor su pretežno jednostavni, dugi modeli haljina.

''Pri izboru idealne haljine sve se više vodi računa da odabrana haljina pristaje njihovoj građi, stilu i osobnosti, da budu lijepe i elegantne, te ništa manje bitno, da se osjećaju ugodno i nesputano kako bi provele nezaboravnu maturalnu večer'', ističu. Kada je u pitanju stil, za razliku od prethodnih godina, kad su se djevojke uglavnom odlučivale za kraće haljinice, ove godine njihov izbor su pretežno jednostavni, dugi modeli haljina.

''Odlučuju se za pretežno jednostavne, duge modele haljina čiji krojevi prate liniju tijela sa detaljima poput ručno šivanih aplikacija od čipke, kristala, perlica koji im pored tražene jednostavnosti, daju i određenu dozu glamoura, ali i duge, maxi haljine nešto širih krojeva koje djeluju ležerno i lepršavo'', ističu za Bljesak.info u poznatom salonu haljina.

U potrazi oko cijena toaleta, obzirom kako je u Mostaru veliki broj dućana u kojima se mogu pronaći haljine, doznajemo kako se iznosi kreću od onih po 50 KM, pa do 800, 900 KM, ovisno o modelu, kvaliteti, ali i materijalu haljine. Dosta maturantica se odlučuje i za šivanje haljina, koje košta oko 100-150 KM te ovisno o materijalu i ove cijene znaju biti visoke, no kako nam ističu u jednom krojačkom salonu u Mostaru sve više maturantica se ipak odlučuje za ovu varijantu.

No, osim za haljinu, maturantice će izdvojiti novac i za šminkanje,frizure, pedikure, manikure, solarij… te maturalni troškovi za jedan dan, kad se zbroji i oduzme, iznose od 500 i do 1000 KM...

''Što se tiče cura koje su meni ukazale povjerenje da im radim matursku haljinu, mogu reci da svaka haljina pokazuje karakter i osobnost djevojke koja ju je izabrala. Tako da ne mogu ništa generalizirati i reci što se nosi, a što ne. Sve je dozvoljeno, i sve se više maturantica odlučuje za šivanje po mjeri'', govore u krojačkom slonu za Bljesak.info.

Uz kupovinu i šivanja, u posljednje vrijeme kod nas je zaživjela i tradicija iznajmljivanja haljina i odijela što se s cijenama od oko 100 KM, pokazalo kao najjeftinija varijanta. No, osim za haljinu, maturantice će izdvojiti novac i za šminkanje,frizure, pedikure, manikure, solarij… te maturalni troškovi za jedan dan, kad se zbroji i oduzme, iznose od 500 do 1000 KM.

Maturalna večer jeste svečani čin koji se događa samo jednom u životu, te je razumljivo da svi žele izgledati lijepo, jedinstveno,neuniformirano, potvrđeno. No, ako se vratimo na početak teksta, godinu dana prije, i neke od spomenutih akcija, možda je ovo prilika za pokazati raskoš i jednostavnost uma, te svoju osobnost, eleganciju i glamour, na ponos roditelja i poštovanje spram njihovog džepa, potvrditi učenjem iz primjera starijih generacija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close