Dijamantni pir

Manda i Ljubo proslavili 60 godina braka

Na Blagdan Krista Kralja u župnoj crkve Presvetoga Srca Isusova u Potocima proslavili su svoj dijamantni pir - 60 godina bračnoga života, Manda i Ljubo Kožul.
Lifestyle / Flash | 27. 11. 2019. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Blagdan Krista Kralja u župnoj crkve Presvetoga Srca Isusova u Potocima proslavili su svoj dijamantni pir - 60 godina bračnoga života, Manda i Ljubo Kožul.

Ljubo je rođen u Livču 3. ožujka 1937. u obitelji Stojana Kožula i Ive rođ. Drinovac iz Potoka. U obitelji Kožul rođeno je sedmero djece. Manda je rođena u Drežnici 19. rujna 1938., u obitelji Marijana Jurića i Janje rođ. Šunjić. U obitelji Jurić rođeno je sedmero djece.

Vjenčao ih je tadašnji bjelopoljski župnik don Cvitan Radišić. Te iste godine u župi Potoci - Bijelo Polje sklopljeno je 18 crkvenih brakova. Kumovi dijamantnih slavljenika bili su sada već pokojni Josip Paponja i Anastazija Pehar.

Ljubo i Manda imaju troje djece, devetero unučadi i troje praunučadi.

"Poznajem drage slavljenike već 13 godina, ovdje smo prije deset godina proslavili i njihov zlatni pir. Tajna njihova bračnoga i životnoga uspjeha leži u onoj staroj kršćanskoj izreci 'Ora et labora' (Moli i radi). Ljudi danas konstantno kukaju i govore o lošim vremenima, pravdajući često svoju inertnost. Draga braćo i sestre, Ljubo i Manda su uspjeli iako ni njima vrijeme u kojem su živjeli nije bilo baš odviše sklono. Da su gledali na svoje životne okolnosti, koje su doista izgledale očajno, mogli su odmah oboje skočiti u Neretvu'',  istaknuo je župnik don Josip Galić u svom govoru.

Dodao je kako su godine njihova rođenja bile užasne, jer su rođeni pred sami Drugi svjetski rat 1937. i 1938., te istaknuo kako osim godina njihova rođenja, ništa nisu bile bolje godine njihova djetinjstva, odrastanja i mladosti. 

''U posljednjem ratu Manda je bila u kućnom pritvoru, a Ljubo u srpskom logoru Bileća. Napominjem da je uza sve nabrojene teške povijesne i životne okolnosti, naš slavljenik Ljubo prebolio i dječju paralizu, što se odrazilo na jednu njegovu nogu koja nema nikakvu funkciju. Unatoč svemu naši su slavljenici uspjeli ljudi. Kako veli narodna, jeli su iz male kašike i pokrivali su se pokrivačem onolikim koliki je bio. Nisu se gubili u neostvarivim životnim željama, nego su nastojali biti sretni s onim što imaju. Draga mladosti, evo vam prokušanog primjera za život! U današnje vrijeme mnogi traže sreću daleko od domovine. Neki s razlogom, a neki od bijesa. Ovdje mi pada na pamet ona Ezopova: Lud je onaj koji se želi odreći onoga što ima, nadajući se da će dobiti ono što nema. Ljubo i Manda su upravo znali da je bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Mnogi današnji brakovi propadaju upravo zbog nerealnih životnih očekivanja", istaknuo je don Galić.

Kopirati
Drag cursor here to close