Mame na Faceboku

Mame koje smaraju sa slikama djece sklone su depresiji

Lifestyle / Flash | 06. 06. 2016. u 10:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova istraživanja pokazuju da su mame koje na društvenim mrežama postavljaju stvari o svojoj djeci sklonije depresiji.

Da bi saznali zašto je to tako, novinari su je razgovarali s jednom dobrotvornom organizacijom za mentalno zdravlje i sa stručnjakom za majčinsko korištenje interneta.

Iznenađujuće vijesti za one čiji Facebook prijatelji zatrpavaju slikama nasmiješenih beba: iza vedrih postova na Instagramu s igrališta i slika miješenja kolača možda stajati nešto mračnije.
Rezultati jedne studije državnog Univerziteta u Ohiou otkrili su da su nove majke koje postavljaju stvari na društvenim mrežama češće perfekcionisti kojima je potrebno samopotvrđivanje, ili su depresivne. Istraživači su ispitivali grupu majki sa srednjeg zapada sa natprosječnim obrazovanjem i stalnim zaposlenjem. One koje najčešće postavljaju stvari na Facebooku imaju tendenciju psjećati društveni pritisak da budu 'savršene' majke – i češće su bile depresivne u mjesecima nakon trudnoće.

Like kao potvrda dobre majke

Uznemiravajuća je činjenica da okorjeli korisnici Facebooka pokazuju simptome anksioznosti. Sara Shop-Sullivan, vodeća autorica studije, u izjavi za Sience daily kaže: ''Ako majka postavlja stvari na Facebook da bi dobila potvrdu da obavlja dobar posao i ne dobije onoliko 'likeova' i pozitivnih komentara koliko je očekivala, to bi mogao postati problem. Na kraju bi joj moglo biti gore".

Sudionice su izjavile da obraćaju veliku pozornost na komentare koje dobivaju za slike svojih beba, što je integralno za njihovo samopotvrđivanje kao dobrih majki.

Ima nečeg u tome što bi društvene mreže mogle kod žena potaknuti osjećaj da su neadekvatne kada je roditeljstvo u pitanju, ali ono što je zanimljivo je to da te nove majke to pretjerano nadoknađuju postavljanjem više slika svoje djece nego što to čine majke kod kojih nisu uočeni simptomi depresije. S obzirom da postporođajna depresija pogađa oko15 posto novih majki, veoma je vjerojatno da ženu čiju djecu gledaš na fotografijama na svom News feedu možda muči osjećaj neadekvatnosti i anksioznost.

Da bismo saznali nešto više, razgovarali su sa Donnom Moore, stručnjačkom za majčinsko korištenje interneta, i sa Chaterine Jouns iz Pandasa, dobrotvorne organizacije za postporođajnu depresiju. Po mišljenju Morove, 'Internet je dvosjekli mač za nove majke'. Prijeti im opasnost kada previše koriste društvene medije i kada se isuviše oslanjaju na potvrđivanje svog majčinskog identiteta preko interakcija na internetu"

'Nove' mame

Međutim, internet može biti i pozitivno mjesto za nove mame. ''Već postoji velika stigmatizacija mentalnih oboljenja, ali biti majka sa mentalnim oboljenjem je dvostruko teže. Postporođajni problemi zaista pogađaju identitet žene kao majke, tako da su rezultati mnogih mojih istraživanja pokazali da boravak na društvenim mrežama može pomoći ženi da ostvari pozitivan identitet na internetu, kao nova majka".

Moore ističe forume na internetu za majke koje se nose sa pretporođajnom i postporođajnom depresijom kao korisne resurse za nove majke . ''Tamo mogu anonimno otkriti kako se osjećaju, bez straha od stigmatizacije da su loše majke. Jedna od tema koja je veoma zastupljena u stručnoj literaturi je ta da se žene plaše da će im bebe biti oduzete ako priznaju ljudima da se muče s njima. S toga forumi mogu da budu mjesta gdje žena može dobiti potvrdu i osjećaj da može da govori o stvarima o kojima uživo ne bi mogla da govori. To može da pomogne mnogim ženama".

Međutim, za 90 posto 'šunjalica' (redovnih korisnika društvenih mreža koji rijetko nešto postave), posljedice mogu biti škodljivije. ''Kada o sebi imaš prilično loše mišljenje, a onda odeš na Facebook i viđaš sve te divne, nasmiješene, sretne obitelji, od toga bi moglo da ti bude još gore".

Chaterine Jouns iz Pandasa kaže da su društvene mreže utjucale na njeno osobno iskustvo s postporođajnom depresijom. ''U prošlosti mi je bilo teško gledati druge majke. One mijese; one su bile u zoološkom vrtu; otišle su na izlet u park. U međuvremenu, ti si u dubokoj depresiji i zapravo ništa ne radiš. Teško ti je i da se obučeš. Tako da društvene mreže definitivno mogu vršiti pritisak na majke da djeluju na određeni način".

Tko je depresivan?

Kada su upitali Chaterine iznenađuje li je to što bi majke koje najčešće nešto postavljaju u stvari mogle biti te koje se muče. ''To me zapravo ne iznenađuje. Zamaskiraš ono što se interno događa time što postavljaš na internetu". Njen savjet za žene koje imaju depresivna osjećanja je da razgovaraju s nekim. Idite kod svog liječnika ako ste zabrinuti za svoje mentalno zdravlje, ili se obratite nekoj dobrotvornoj organizaciji, lokalnoj grupi podrške (od kojih su neke na Facebooku), ili izvorima na internetu".

Potpuno otići sa društvenih medija također nije rješenje – samo moramo da budemo iskreniji prema sebi kada je u pitanju realnost našeg korištenja društvenih mreža. ''Ako mi je danas loš dan, možda će mi biti teško da idem na internet. Ali moram imati na umu da neću postaviti svoju sliku na kojoj sam bez šminke i plačem, zato što mi je dan grozan. Postavljat ću samo najsvjetlije trenutke.

Moram podsjetiti i sebe i druge majke da je Facebook više pregled dobrih stvari, a ne cijele istine."

Kopirati
Drag cursor here to close