Zatvaranje?

Mališani ostaju bez još jednog prostora za igru: Vlakić Ćiro napušta Mostar?

Lifestyle / Flash | 31. 07. 2015. u 15:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski mališani mogli bi ostati bez još jednog prostora za igru i zabavne atrakcije, jer vlakiću Ćiri 'prijeti' zatvaranje.

Naime, u kratkom razgovoru za Bljesak.info vlasnik vlakića Oliver Šunjić, kazao je kako razmišlja o zatvaranju i prodaji vlakića, zbog prevelikih operativnih troškova.

Zašto ovakva odluka zar se ne može naći rješenje da vlakić nastavi s radom?

Šunjić: Rad vlakića uvjetovan je vremenskim prilikama, ali bez obzira što vlakić radi samo manji dio godine (nepunih 5 mjeseci) moje obveze vrijede za svih 12 mjeseci u godini čime je pozitivno poslovanje praktično nemoguće ostvariti. Nažalost, troškovi su preveliki i doveli su me pred zatvaranje ovog zabavnog sadržaja za djecu uzrasta 1-7 godina

Osobe u nadležnim Gradskim službama su upoznate sa svim problemima i nadao sam se da će me osloboditi plaćanja naknade za zauzimanje javne površine bar u zimskim mjesecima jer bi takva financijska olakšica odškrinula mogućnost nastavka rada i olakšala vlakiću ostanak u našem gradu, kako bi i dalje nastavio zabavljati naše mališane, No u ovakvoj situaciji u gradu ne mogu ni očekivati da će neko obratiti pažnju na ovu aktivnost pored svih drugih problema koje koče ovaj grad.

Vlakić je na početku bio u parku, što se dogodilo pa ste sad na ovoj lokaciji na Aveniji?

Šunjić: Vlakić Ćiro je naše najmlađe sugrađane počeo zabavljati 2006. godine u Parku Zrinjevac. Samo 4 mjeseca poslije počinje renoviranje parka. Gradsko vijeće Grada Mostara donosi konačnu odluku o zabrani povratka vlakića i ostalih zabavnih sadržaja u Park.

Mislim da je za ovu aktivnost najsigurnije i najljepše mjesto u parku s čime se slaže i većina roditelja, no uvažavam odluku koja kaže drugačije. Dok je vlakić bio u Parku imao sam u planu uraditi nešto pozitivno za grad Mostar, za našu malu raju iz gradskih vrtića kao i za djecu s posebnim potrebama jer je njihova škola blizu parka. Ali to je samo moja ideja za koju nisam dobio priliku. No na kraju poštujem odluku grada i drago mi je što smo ipak dobili park s uređenom zelenom površinom. Nadam se da će tako i ostati i da se neće naći neko kome će se odluka Gradskog vijeća promijeniti.

Nakon toga vlakić nalazi novu lokaciju na Aveniji u ulici Kralja Tomislava. Zelene površine oko vlakića je uredio o svom trošku, kao i obližnje klupe za naše najstarije sugrađane (umirovljenike). Dovoljno je prošetati Avenijom i uvjeriti se da je ovo jedina uredna zelena površina u tom dijelu grada. Djeci će ovo biti pravi šok jer im je vlakić prirastao srcu.

Što reći djeci?

Pokušavao sam iznaći neko rješenje na razne načine kucao na mnoga vrata ali razumijevanja je malo samo se klima ramenima. Znam kako se pojedina djeca ponašaju, koje je njihovo najdraže mjesto i djecu koja su bili prvi putnici vlakića su sad već školarci, ali im vlakić uvijek izmami osmijeh na lice, pa se rado provozaju i sad kad su već veliki.

Biti će mi žao što će im to biti uskraćeno, probat ću još učiniti ono što je u mojim mogućnostima iako su male šanse da će se nešto pozitivno dogoditi. Nisam u mogućnosti donositi nikakve odluke, ali sam mišljenja da u budućnosti netko mora misliti barem malo o našim najmlađim sugrađanima.

Kopirati
Drag cursor here to close