Aktivan i dok spavamo

Ljudski mozak je u stanju klasificirati riječi tijekom sna

Lifestyle / Flash | 14. 09. 2014. u 07:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mozak je i dalje aktivan dok spavamo, tvrde znanstvenici, koji su otkrili da su ljudi u stanju klasificirati riječi tijekom sna, prenosi BBC.

Uspavani mozak može obavljati složene zadatke, osobito ako je zadatak automatiziran, tvrdi studija.

Istraživači iz Pariza i Cambridgea sudionike su upoznali s testom s riječima u budnom stanju i otkrili da su nastavili odgovarati točno i dok su spavali.

'Pokazali smo da mozak u snu može biti puno aktivniji nego se misli', objasnio je Sid Kouider i dodao da bi se svaki zadatak koji se može automatizirati mogao obavljati u snu.

Znanstvenici su loristeći elektroencefalograa snimali aktivnost mozga sudionika koje su pitali da klasificiraju izgovorene riječi pritiskom na dugme.

Ako je izgovorena riječ bila životinja morali su pritisnuti gumb u desnoj ruci, a ako je izgovorena riječ bila objekt morali su pritisnuti gumb u lijevoj ruci.

Svaki odgovor se pratio i mapirla se svaka kategoriju riječi uz određeni pokret u mozgu, nakon toga sudionici su u zamračenoj sobi dok su tonuli u san nastavili klasificirati riječi.

Nakon što su ispitanici utonuli u san znanstvenici su uzeli novi popis riječi za testiranje, a sudionici su nastavili točno odgovarati, iako nešto sporije. Bilo je to u trenucima kada su bili potpuno nepokretni i nesvjesni.

Ovo otkriće objašnjava neka svakodnevna iskustva poput osjetljivosti na naše ime u snu ili na specifičan zvuk naše budilice.

Daljnja istraživanja usredotočit će se na to kako iskoristiti vrijeme za spavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close