Paranoja

Ljetoljupci okrivili Ruse za oblake

''U posljednjoj dekadi lipnja na prostoru Bosne i Hercegovine temperature zraka niže su za oko tri do četiri stupnja.
Lifestyle / Flash | 29. 06. 2018. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Još se u periodu SSSR pričalo o tome kako su Rusi napravili sustav za 'tjeranje oblaka'. Vjerojatno je prvi put taj sustav primijenjen u sportske svrhe u razdoblju Olimpijade u Moskvi '80. Rakete za razbijanje gradonosnih oblaka postoje svugdje u svijetu. U susjednoj Hrvatskoj čak ih i poljoprivrednici imaju i djeluju 'po oblacima'. U SAD-u je najveća meteo-priča u vezi s usmjeravanjem ciklonskih strujanja. Naime, bolje je da tornado 'pogodi' neku preriju nego neku gradsku metropolu'', rekao je za Faktor Vedran Zubić, profesor zemljopisa u Gimnaziji Dobrinja.

Pojašnjava, međutim, da istočna Europa ima manje padalina od nas, a gradovi u kojima se igra SP u Rusiji 30 do 50 posto manju godišnju količinu padavina od Sarajeva.

Prema prognozi Federalnog meteorološkog zavoda, oblačno vrijeme i kiša očekuju se do subote popodne, kada će doći do postupnog razvedravanja. U nedjelju, s prvim danom srpnja, uslijedit će nešto stabilnije razdoblje



''Razbijanje oblaka ne remeti kruženje vode u prirodi. Ta vlaga će se kondenzirati ponovo i negdje izlučiti. Ali iz Rusije u ovom razdoblju baš nam i ne dolaze padaline. Naime, sve i da nam 'vještački' Rusi šalju 'svoj zrak', isti ne bi bio vlažan. Taj dio Rusije je generalno klimatski 'suh' tako da bi nam oni, da nam šalju zrak, poslali suho i toplo vrijeme. U ovom razdoblju godine nama dominiraju cikloni s Mediterana i Atlantika. Nestabilne ciklone dovode do brze promjene vremena, ne klime. U dodiru s hladnijim masama vrši se kondenzacija'', rekao je Zubić te dodaje da će stabilizacija svakako uslijediti, "a da su Rusi, ili bilo tko drugi, krivi za ovo, više je bajka o zavjeri nego realna meteorološka mogućnost''.

Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH kaže da je dolaskom ljeta došlo do pada temperatura zraka ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u široj regiji.

''U posljednjoj dekadi lipnja na prostoru Bosne i Hercegovine temperature zraka niže su za oko tri do četiri stupnja. Ovako niske temperature normalne su u ovo doba godine i daleko su od najnižih ikad izmjerenih'', rekao je Zulum za Faktor.

Ovu izjavu potkrepljuje podatkom da je u lipnju 1997. godine najniža temperatura zraka u Sarajevu iznosila 0,8 stupnjeva.

''Posljednji put nešto niže temperature u odnosu na do sada izmjerene zabilježene su 2015. godine. Ovogodišnji juni mjesec do sada je za oko dva stepena topliji od prosjeka'', navodi Zulum.

Inače, prema prognozi Federalnog meteorološkog zavoda, oblačno vrijeme i kiša očekuju se do subote popodne, kada će doći do postupnog razvedravanja. U nedjelju, s prvim danom srpnja, uslijedit će nešto stabilnije razdoblje, a maksimalne temperature dosezat će više od 30 stupnjeva.

No, već sredinom sljedećeg tjedna mogući su lokalni pljuskovi, s tim da temperatura neće padati. Srpanj, prema sezonskoj prognozi, trebao bi biti topliji, ali i s manje padalina od prosjeka.

Kopirati
Drag cursor here to close