Pravda za svako dijete

Livno: Otvara se centar za rizične maloljetnike

Lifestyle / Flash | 14. 02. 2017. u 13:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Livno je među gradovima i općinama Bosne i Hercegovine u kojima je u tijeku realizacija projekta "Pravda za svako dijete", priopćeno je iz Ureda za informiranje te općine.

Projekt provodi UNICEF u suradnji sa švedskom agencijom za razvoj, švicarskom vladom, nadležnim resornim ministarstvima i institucijama na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini, te Centrom za ljudska prava u Mostaru.

Tim povodom, općinski načelnik Luka Čelan imenovao je radno tijelo za prevenciju maloljetničkog prijestupništva i primjenu alternativnih mjera koje je izradilo akcijski plan.

Također, održao je radni sastanak s predstavnicama tog tijela Marijom Maganjić i Ankicom Baković te s izvršnom direktoricom Centra za ljudska prava iz Mostara Rebekom Kotlo.

Kako je rečeno na sastanku, jedna od aktivnosti projekta u Livnu je otvaranje dnevnog centra za djecu i omladinu koji će biti namijenjen maloljetnicima u riziku, kao i maloljetnicima koji pokazuju neke od asocijalnih oblika ponašanja.

Osim toga, bit će namijenjen maloljetnicima koji se po prvi put pojavljuju kao počinitelji prekršaja i kaznenih djela, maloljetnicima koji su višestruki povratnici u činjenju prekršaja ili kaznenih djela, kao i roditeljima i svim drugim institucijama i ustanovama koji se brinu o odgoju i obrazovanju djece i maloljetnika.

Kroz rad dnevnog centra djeci će biti omogućena poticajna i kreativna sredina za izvršavanje školskih obveza, zatim pružanje instrukcija iz pojedinih predmeta, učenje poželjnih oblika ponašanja kroz igru, kreativno izražavanje, savjetodavni rad, druženje s vršnjacima u nadziranoj okolini, kreativno ispunjavanje slobodnog vremena, te izvršavanje posebnih obveza koje su djeci izrečene u kaznenom postupku.

Kao krajnji cilj rada dnevnog centra spominju se brojne i raznovrsne aktivnosti da pomognu djeci i mladima da lakše prebrode probleme s kojima se susreću u odrastanju, a koji su ih doveli do društveno nepoželjnog ponašanja.

Općinski načelnik Luka Čelan kazao je kako je zadovoljan što je Livno odabrano kao jedna od općina u kojoj je zaživio UNICEF-ov projekt kroz čiju realizaciju se izravno pomaže djeci i mladima, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close