Krenule pripreme

Lijekovi od marihuane uskoro legalni u BiH!

Lifestyle / Flash | 08. 01. 2016. u 06:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz ministarstva civilnih poslova BiH potvrđeno je kako je formirana Stručna skupina koja će donijeti preporuke i mišljenja o opravdanosti primjene kanabisa i kanabinoida u strogo kontrolirane svrhe, piše portal Buka.

Tako bi uskoro i oboljeli od malignih bolesti u Bosni i Hercegovini mogli isprobati ovaj lijek, i to legalno.

Iako još uvijek lijekovi na bazi kabinoida, a posebno ulje marihuane, važe za kontroverzne u službenoj medicini, BiH bi trebala da u ovoj godini, uz strogu kontrolu, omogući građanima oboljelim od teških malignih bolesti liječenje ovim preparatima, navodi Buka dodajući kako bi ovaj potez uvelike olakšao život mnogim bolesnicima u BiH, posebno jer je već opće poznato da ogroman broj oboljelih od multiple skleroze i malignih bolesti koristi ulje kanabisa koje nabavljaju na ''crnom tržištu''.

''Na trećem sastanku Konferencije za oblast zdravstva u BiH, koju čine ministar civilnih poslova BiH, federalni ministar zdravstva, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, održanom 1. prosinca ove godine u Mostaru, donesen je zaključak kojim se Ministarstvo civilnih poslova BiH zadužuje da oformi i koordinira rad Ekspertne radne skupine'', potvrdili su iz Ministarstva civilnih poslova.

Ministarstvo je potom zatražilo od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, entitetskih ministarstava, komora liječnika i farmaceuta, imenovanje članova Stručne radne grupe.

''Do sad smo zaprimili sva potrebna imenovanja, i u najskorijem vremenu bit će održan prvi sastanak Stručne radne grupe. Nakon što imenovana radna grupa donese mišljenje, isto će biti dostavljeno Povjerenstvu za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga BiH, nadležnoj za dalje postupanje'', potvrdili su banjalučkom portalu iz Ministarstva civilnih poslova.

Da je ovo važna odluka za sve oboljele od karcinoma potvrdila je načelnica klinike za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS Zdenka Gojković koja će sudjelovati i u radu stručne radne grupe.

''Ovo je vrlo bitno za sve pacijente oboljele od karcinoma i mi nismo smjeli čekati da vidimo kako će se stvari odvijati u susjednim zemljama, poput Hrvatske koja je daleko ispred nas, jer ljekovita svojstva marihuane su nešto što je dokazano i već je poznato da kanabis pomaže u ublažavanju neželjenih efekata kemoterapije. Čak je i Američka organizacija za hranu i lijekove objavila studiju u kojoj navode da marihuana može utjecati na suzbijanje stanica tumora. Ja sam svakodnevno u kontaktu s ljudima oboljelim od najtežih oblika karcinoma koji se ne mogu da izboriti s nesnosnim bolovima. Lijekovi im ne pomažu, a tada je jedini spas za kojim posežu marihuana'', rekla je Gojković.

Buka navodi kako je povjerenstvo Univerzitetsko-kliničkog centra RS već dalo pozitivno mišljenje o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, ali da je konačna odluka o uvođenju farmaceutskih preparata na bazi konoplje u terapijske svrhe u nadležnosti institucija i tijela na razini BiH.

Liječnica Gojković očekuje da će prijedlog za uvođenje preparata od marihuane biti prihvaćen, zbog čega bi se već u 2016. godini ovi lijekovi mogli naći i u domaćim ljekarnama.

Prva inicijativa u BiH za upotrebu marihuane u medicinske svrhe došla je prošle godine od udruženja građana oboljelih od multiple skleroze, a predsjednik ogranka iz istočne Hercegovine Branimir Tamindžija rekao je kako je ovo ohrabrujuća vijest za sve koji boluju od multiple skleroze, ali i za one koji imaju maligne bolesti.

''Upotreba marihuane u medicinske svrhe za nas znači otvaranje vrata u novi život. Ulje kanabisa je trenutno najbolji lijek za oboljele od ove bolesti i mislim da bi ogroman pomak u liječenju bilo njegovo legaliziranje. Zato maksimalno podržavam nastojanja za legalizacijom, jer već sad ljudi samo od marihuane osjećaju pomake. Tražio sam da se bar legalizira lijek koji sadrži THC i koji se ubrizgava ispod jezika, ali ni to nismo dobili. Mi smo se dugo borili da krenemo za evropskim zemljama i regiji i omogućimo našim ljudima da dobiju zdravstvenu pomoć koja ih može izliječiti ili ublažiti njihove bolove, zbog čega je ovo veliki korak za svakog oboljelog'', rekao je Tamindžija za Buku.

Kopirati
Drag cursor here to close