Prava istospolnih parova

Lezbijka iz BiH pobijedila Hrvatsku na Europskom sudu za ljudska prava

Lifestyle / Flash | 23. 02. 2016. u 11:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suci Europskog suda za ljudska prava danas su se suglasili da je odluka Hrvatske da je nemoguće za partnera u istospolnoj zajednici da dobije dozvolu boravka radi spajanja obitelji diskriminatorna, priopćeno je u utorak iz Europskog suda za ljudska prava.

U današnjoj presudi sudskog vijeća u slučaju Pajić protiv Hrvatske, Europski sud za ljudska prava jednoglasno je odlučio da je došlo do kršenja člana 14 (zabrana diskriminacije) u vezi sa članom 8 (pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života) Europske konvencije o ljudskim pravima.

U slučaju razmatranja žalbe Danke Pajić, državljanke Bosne i Hercegovine koja je u stabilnoj istospolnoj vezi sa ženom koja živi u Hrvatskoj, došlo do diskriminacije na temelju seksualne orijentacije kada se prijavila za boravišnu dozvolu u Hrvatskoj.

Sud je ustanovio da je Pajić posebno pogođena razlikom u tretmanu između raznospolnih i istospolnih parova uvedenom u Aktu o strancima, kada je iskoristila mogućnost prijavljivanja boravka radi spajanja obitelji za raznospolne parove.

Hrvatska vlada nije pokazala da je razlika u tretmanu neophodna u postizanju legitimnog cilja ili da je to opravdano bilo kakvim drugim uvjerljivim razlogom.

Kao pravednu satisfakciju, Sud je odlučio da je Hrvatska dužna da isplati Pajić 10.000 eura nematerijalne odštete i 5.690 eura sudskih troškova, priopćeno je iz Europskog suda za ljudska prava.

Kopirati
Drag cursor here to close