Nestrpljivi nasljednici

Lenjinov novac i danas stoji na računu u švicarskoj banci

Ali nije dovoljan za novu revoluciju.
Lifestyle / Flash | 10. 09. 2020. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko bi danas Lenjinovi nasljednici mogli podići s računa koji još uvijek postoji u Švajcarskoj? Da je Lenjin dok je živio u emigraciji u Švicarskoj imao skromna sredstva na računu u banci, za povjesničare nije novost. Kao ni to da račun pred povratak u Rusiju u proljeće 1917. godine vođa svjetskog proletarijata nije ugasio, piše Komsomoljska pravda.

Autor teksta kaže da je uz pomoć jednog poznanika iz Švicarske koji je i sam bankar i uz to voli povijest, uspio pronaći «Lenjinovo nasljedstvo» u kantonalnoj banci u glavnoj poslovnoj i trgovačkoj ulici Bankoffstrasse u Zurichu Tamo se još uvijekalazi račun pod brojem 611361 čiji je vlasnik Vladimir Uljanov. Ispostavilo se da je Lenjin na njemu sačuvao pet švicarskih franaka.

Novinar Komsomoljske pravde stupio je u kontakt a bankom kako bi saznao koliko je za nešto više od jednog stoljeća dodano novca na glavnicu. Službenik koji se javio na telefon pitao je, je li osoba koja se zanima rođak ili je u nekoj drugoj vezi s gospodinom Uljanovim? Kada je saznao da to nije slučaj, ljubazno je objasnio da u takvoj situaciji ne daju informacije o računima klijenata.

Međutim uz pomoć poznavatelja švicarkog bankarskog sistema došlo se orijentacijski do visine sume koja bi se danas mogla podići s Lenjinovog računa. Uzimajući u obzir projsečnih 1 posto kamate na godišnjoj razini s početka prošlog stoljeća, kapitalizaciju kamate, kao i inflaciju, ispada da Lenjinovi nasljednici mogu računati na 12,98 švicarskih franaka. Dovoljno za nekoliko krigli točenog ciriškog piva koje je Iljič volio, ali sasvim sigurno ne i za novu revolucija, piše Russia beyond.

Kopirati
Drag cursor here to close