Prije Sjeverne Koreje

Laibach na krovu Muzeja suvremene umjetnosti

Lifestyle / Flash | 10. 07. 2015. u 14:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kultna slovenska grupa Laibach u subotu, 11. srpnja, nastupa na krovu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) gdje će, uoči odlaska na sjevernokorejsku turneju "Liberation Day Tour" koja se očekuje u kolovozu, uz stare hitove izvoditi pjesme s novog albuma.

Laibach ove godine obilježava 35. godišnjicu postojanja i avangardnog umjetničkog djelovanja. Tim povodom nedavno su u rodnom Trbovlju imali dva nastupa, na kojima su izvodili i pjesme sa skorašnjih koncerata u Pyongyangu, gdje će reinterpretirati pjesme iz mjuzikla "Sound of Music" i korejske narodne pjesme, najavljeno je iz MSU-a.

Zagrebački nastup svojevrsni je povratak u ishodišno mjesto njihove karijere. Na Muzičkom bijenalu u Zagrebu 1983. imali su provokativni nastup na kojemu su dokumentarne snimke Josipa Broza Tita pomiješali s porno prizorima, a zabrana rada koja je uslijedila poslužila im je za učvršćivanje umjetničkog kreda i jačanja pokreta Neue Slowenishe Kunst, koji je kritizirajući i ironizirajući totalitarne ideologije povezivao glazbu s drugim granama umjetnosti.

Uz pjesme kojima su postali prepoznatljivi i izvan granica Jugoslavije, Laibach će u Zagrebu, kamo dolaze nakon kanadske i američke turneje, predstaviti novi album "Spectre". Koncert donosi i premijeru njihovog novog spota "We are Millions and Millions are One", dok se na Medijskoj fasadi muzeja do 15. srpnja prikazuju tri projekcije njihova projekta laibach.total.lab.

Riječ je o vizualnom istraživanju njihovih nastupa, utemeljenih na programatskom djelovanju i estetici povijesnih avangardi, u kojem su industrijski motivi preuzeti s grafika, plakata i kolaža transformirani u digitalnom mediju u sustav ambijentalnih epizoda, koji su u pravilnim razmacima digitalno odvojeni modeliranim umjetničkim i političkim simbolima.

Po riječima Branka Kostelnika, autora projekta "Ljeto u MSU!", u okviru kojega se koncert održava, Laibach je savršen primjer sretnog spoja popularne kulture i suvremene umjetnosti, a njihov koncert u zagrebačkom MSU bit će jedan od onih koji ulaze u povijest i koji se može nositi s nastupima njihovih očeva, kultne njemačke grupe Kraftwerk, u najprestižnijim muzejima svijeta, njujorškoj MOMA-i i londonskom TATE-u.

Ulaznica za koncert vrijedi i za obilazak aktualne izložbe "Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse" te za Art kino Metropolis, koji ove subote prikazuje film "Stogodišnjak koji je izišao kroz prozor i nestao". U slučaju kiše koncert će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

Kopirati
Drag cursor here to close