Dani kosidbe

Kuprešak odnio titulu kosbaše

U toj konkurenciji Juniora najuspješniji je bio Stipo Šarić, rođeni Kuprešak, drugo mjesto podijelili su Stjepan Vasić i i Petar Jelić, a treće Ivan Čičak i Filip Dumančić.
Lifestyle / Flash | 08. 07. 2019. u 08:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Kupreški radio / Dani kosidbe

Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju tradicionalne kulturno-sportske manifestacije ''Dani kosidbe na Kupresu - Strljanica 2019.'' ponio je Vinko Čičak Vinara iz Kupresa.

Drugo mjesto odnio je Milorad Sladojević a treće Matko Kuštro ,najmlađi kosac među njima.

Nakon kulturno umjetničkih društava uslijedila su natjecanja u tradicijskim sportovima poput kamena s ramena, skoka u dalj i potezanja konopca, prenosi Kupreški radio.

Nakon toga slijedilo je nadmetanje u kosidbi u kojem su sudjelovali kosci iz BiH, Srbije i Novog Sada, a održano je i štafetsko natjecanje, na kojem je najuspješnija bila ekipa Janja i Novog Sada, druga je bila ekipa iz Kupresa,a treći su bili kosci iz Petrovca.

U toj konkurenciji Juniora najuspješniji je bio Stipo Šarić, rođeni Kuprešak, drugo mjesto podijelili su Stjepan Vasić i i Petar Jelić, a treće Ivan Čičak i Filip Dumančić.

U završnom dijelu održane su galopske konjičke utrke u kojima je sudjelovalo više konjičkih klubova iz BiH i susjednih zemalja.

Tradicijska kupreška manifestacija ''Dani kosidbe na Kupresu'' odavno se etablirala kao značajan i nadaleko prepoznatljiv društveni i kulturni događaj koji i danas plijeni pozornost tisuća posjetitelja, prije svega, jer baštini višestoljetni kontinuitet održavanja, ali i zbog masovnosti, atraktivnosti i raznovrsnosti sadržaja, daje poseban pečat.

Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Kopirati
Drag cursor here to close