Kroz zapjenjene brzake Sićevačke klisure
Sićevačka klisura u jugoistočnoj Srbiji duga je 17 kilometara, a najatraktivniji deo ovog parka prirode je Gradištanski kanjon koji je i najpogodniji za turistički rafting.

Kroz zapjenjene brzake Sićevačke klisure

Lifestyle / Flash | 02. 09. 2018. u 09:55 Bljesak.info / Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oni koji žele da u ljepoti parka prirode Sićevačka klisura kod Niša uživaju uz uzbuđenje i adrenalin, mogu da se oprobaju u raftingu kroz njen najljepši dio - Gradištanski kanjon dug osam kilometara. To je učinila i ekipa Anadolu Agency (AA).

Kako kažu u "Safari klubu", koji organizira ovu zanimljivu vožnju, zanimanje turista da kroz spust Nišavom upoznaju prirodne ljepote klisure, prosječene kroz krečnjački reljef između sjevernih ogranaka Suve planine i južnih ogranaka Svrljiških planina, sve je veće.

Foto: Anadolija / Veliko je zanimanje turista za spust rafting čamcima Nišavom

Među članovima posade našla se i Ana Brkić, kojoj je momak Ivan Brkić rafting ovim dijelom rijeke poklonio za rođendan.

"Preporučila bih svakom da dođe, ne samo sportašima. Ovo iskustvo ne može da se opiše, treba da se doživi. Priroda je fantastična i od vodiča čujemo različite interesantne priče", kaže Ana.

Skrivene čari prirode

Tijekom vožnje od sela Dolac do sela Prosek, koja traje oko dva sata, upute turistima u čamcu daje predsjednik "Safari kluba" Vlastimir Stanojević, koji se ovim dijelom rijeke do sada spustio najmanje 100 puta. Pošto dobro poznaje teren, točno zna koje dionice zahtijevaju ozbiljniji napor i tada glasno bodri svoje veslače.

"Specifičnosti rafting staze u Gradištanskom kanjonu su da kanjon daje sve elemente raftinga. Na nekoliko mjesta ona prelazi u klasu dva. Rafting savez Srbije je to uočio i na ovom dijelu održao više euopskih kupova, jedan svjetski kup i nekoliko državnih prvenstava", priča Stanojević.

Foto: Anadolija / Priroda je fantastična u Gradištanskom kanjonu

Ovaj ljubitelj prirode i ekstremnih sportova je došao na ideju da organizira ovakvu vožnju da bi popularizirao turističke potencijale okoline Niša, ali i rafting kao turistički sport koji se u svijetu brzo razvija. Za ovo iskustvo turisti treba da izdvoje po 2.000 dinara.

"Izuzetno je lijepo vidjeti lijevu i desnu stranu kanjona koje dostižu visinu do 400 metara. Obiluju geomorfološkim oblicima koji se mogu vidjeti s čamca, ali ne i s puta, jer ovaj dio puta prolazi kroz zatvoreni tunelski prostor ", kaže Stanojević.

Od strmih litica od Orient Expressa

Tijesne, skoro vertikalne litice, mjesto su gdje se gnijezde posljednji parovi surog orla u Srbiji, na uzvišenju Oblik na kraju kanjona zajedno rastu dvije endemske biljne vrste - "srpska ramonda" i "Natalijina ramonda", a duž spusta moguće je vidjeti i nekoliko izvora tople vode.

Tijekom vožnje, Stanojević članovima posade rado priča i o povijesnim zanimljivostima - pokazuje kuda je prolazio put izgrađen u vrijeme Otomanskog carstva, govori o hidrocentrali "Sveta Petka" iz 1908. godine napravljenoj prema projektu Nikole Tesle, o tome da je u obližnjoj pećini Mala Balanica nađen fosil ljudske vilice star pola milijuna godina...

Stranim turistima je najzanimljiviji podatak da je prugom, izgrađenom kroz ovaj kanjon u 19. stoljeću, od Pariza do Istanbula prometovao i čuveni Orient Express.

Foto: Anadolija / Prugom, izgrađenom kroz ovaj kanjon u 19. stoljeću prometovao je i Orient Express
Kopirati
Drag cursor here to close