Uživajte

Kreativni načini za oslobađanje od stresa kojih se rijetko sjetimo

Ako ste pod stresom i još uz to imate problema s nesanicom, mi smo pronašli trikove uz koje ćete riješiti ove probleme
Lifestyle / Flash | 24. 09. 2021. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugi ljetni godišnji odmori su iza nas, što znači da se vraćamo u svakodnevicu koja može biti itekako problematična. Privatne i poslovne obveze nerijetko sa sobom povlače stres.

Nažalost, uz stres se često javlja i nesanica te tako ulazimo u začarani krug. Važno je posegnuti za drugim kreativnim načinima koji su svima lako dostupni, a u kojima ćete uživati i koji će vam pomoći kod ovih problema današnjice, piše Živim.hr.

Ples

Ova izuzetno zabavna metoda pomoći će vam kod opuštanja. Naime, ples se može promatrati kao evolucijski dar koji podržava samozaštitu i omogućuje blagostanje. Brojne kulture i plemena se od davnina okreću plesu kao talismanu suočavanja sa stresom. Najvažniji dokaz da ples može pomoći ljudima u borbi protiv stresa je činjenica da je ples tjelovježba, a redovita tjelovježba je važan faktor u otpornosti na stres. [1]

Čokolada

Osim što uživamo u njoj zbog njezinog okusa, sada imamo dodatni razlog za njenu redovitu konzumaciji. Tamna čokolada i drugi proizvodi od kakaa dugo su dobivali veliku pozornost kao dodatak prehrani za poboljšavanje kardiovaskularnog zdravlja. Međutim, novi znanstveni dokazi pokazuju da može ublažiti stres. Rezultati istraživanja [2] pokazuju značajno smanjenje percipiranog stresa nakon konzumiranje tamne i mliječne čokolade tijekom dva tjedna, više kod žena nego kod muškaraca.

Crtanje

Jeste li se ikad uhvatili kako crtate u stresnom trenutku, možda dok ste bili na telefonskom pozivu ili virtualnom sastanku? Možda niste shvatili, ali koristili ste jednostavan oblik umjetničke terapije.

Studija iz 2016. godine je [3] pokazala da naš dječji hobi izuzetan borac protiv stresa. Sudionici studije dali su uzrok sline za procjenu razine kortizola prije i 45 minuta nakon crtanja. Osim što je slina pokazala da se značajno smanjila razina kortizola, sudionici su naveli kako im je ova umjetnička sesija bila izuzetno opuštajuća, ali i da ih je potaknula da nastave s time u budućnosti.

Žvakaće gume

Istraživanje iz 2015. godine [4] pokazalo je da žvakaće gume mogu biti odgovor na psihološki stres. Sudionici istraživanja (njih 20), prije i neposredno nakon testa su žvakali žvakaću gumu. Rezultati istraživanja su pokazali da žvakaće gume mogu ublažiti stresne situacije. Stoga, spakirajte jedan paketić u svoju torbu.

Snaga prirode

Terapijsku vrijednost valerijane, matičnjaka i metvice dobro su poznavali liječnici još od antike. Kroz mnoga stoljeća ove su biljke pomagale ljudima održati životni balans, čemu i mi danas težimo. Ljekovite biljke pomažu u postizanju mentalne ravnoteže. Prirodni sastav Persena ima umirujuće i opuštajuće djelovanje. Persen je biljni sedativ za ublažavanje stresa, napetosti i nesanice. Sadrži kombinaciju biljaka čije se djelovanje nadopunjuje.

Stoga, osvijestite svoju unutarnju moć i oslobodite se stresa na prirodan način. Tako brinete o svome zdravlju i ostajete mirni od jutra do sutra!

 

Kopirati
Drag cursor here to close