Novi izum

Kondomi koji mijenjaju boju u dodiru s infekcijama

Lifestyle / Flash | 24. 06. 2015. u 07:30 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa učenika Akademije "Isaac Newton" izumila je kondome koji mijenjanju boju kada dođu u dodir sa spolno prenosivim infekcijama.

Ovi kondomi imaju ugrađen indikator za otkrivanje infekcija kao što su klamidija i sifilis, a boje koje će se mijenjati ovise od vrste prisutnih bakterija.

Tvorci ovog nevjerojatnog otkrića su četrnaestogodišnja Danial Ali, trinaestogodišjni Muaz Navaz i četrnaestogodišnji Chirag Shak.

Genijalnost ove grupe učenika nagrađena je Teenage nagradom za najbolju zdravstvenu inovaciju.

"Kreirali smo takozvano oko koje će predstavljati nov način otkrivanja spolno prenosivih bolesti i koje će pomoći budućim generacijama", rekla je Danial i dodala da su željeli napraviti nešto što će olakšati detektiranje spolno prenosivih infekcija u privatnosti vlastitog doma bez invazivnih procedura kod doktora, piše "Independent", prenosi B92.

Ovaj trio je dobio nagradu od tisuću dolara i put u Buckinghamsku palaču.

Megi Filbin, osnivač i izvršna direktorica Teenage nagrada iz oblasti znanosti, je izjavila da oni potiču učenike da svoje ideje plasiraju i izvan učionice i da su pored ovog izuma nagrađeni i izumi učenika koji su osmislili cipele koje omogućuju napajanje električnom energijom tijekom hoda kao i električna slavina koja može pomoći u snabdijevanju vodom u zemljama u razvoju.

Kopirati
Drag cursor here to close