Odavanje počasti

Koncert japanske i balkanske glazbe u znak sjećanja na Jadranku Stojaković

Lifestyle / Flash | 02. 06. 2016. u 13:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncertom tradicionalne japanske i balkanske glazbe koja je prilagođena publici u Japanu sutra će u Sarajevu biti odana počast bosanskohercegovačkoj kantautorici Jadranki Stojaković.

Dva dana nakon koncerta u Banja Luci, japanska grupa B-come, s kojom je Stojaković sarađivala 20 godina, predstavit će se u Domu Oružanih snaga BiH.

Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa na konferenciji za medije je kazao da će tim koncertom, osim evociranja uspomena na dugogodišnju suradnju bh. i japanske umjetnosti, biti obilježeno i 20 godina diplomatskih odnosa dviju država.

Istaknuo je da je koncert planiran i ranije, u dva bh. grada, radi pružanja podrške bolesnoj Stojaković, ali kako je ona u međuvremenu umrla, ovaj će događaj biti održan u znak sjećanja na tu vrsnu umjetnicu.

Podsjetio je da je grupa B-come ranije nastupila u Sarajevu prije sedam godina, kada su s Jadrankom Stojaković promovirali višegodišnje zajedničko muzičko stvaralaštvo.

Članica grupe Miwa Inaba kazala je da je japanska lutnja - biwa spojila taj sastav sa Stojaković.

''Taj instrument jako podsjeća na saz koji je ona svirala i voljela. Srela se s našom članicom Yoshiko Sakata koja ga svira i tako je počela naša suradnja'', navela je Miwa.

Istaknula je da je ona producirala njihov prvi album i da je uvijek bila prva osoba kojoj su predstavljali kompozicije na koje je ona davala komentar, te dodavala ili oduzimala dijelove.

Jadranka Stojaković preminula je u ožuju ove godine u Banja Luci nakon teške bolesti. Rođena je 1950. godine u Sarajevu, gdje je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti, a glazbom se počela baviti obradom sevdalinki i izvođenjem pjesama Alekse Šantića i Desanke Maksimović.

Od 1988. do 2012. godine živjela je u Japanu, kada se preselila u Banja Luku.

Kopirati
Drag cursor here to close