Maturalna zabava

Evo koliko će roditelje koštati 'noć za pamćenje'

Svečane haljine i smokinzi okićeni mladošću ponovno će prošetati ulicama Grada Mostara, a smijeha, zabave, druženja i sreće neće nedostajati.
Lifestyle / Flash | 20. 05. 2022. u 13:00 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maturalne zabave su se vratile u Mostar. Naime, ovogodišnji maturanti imat će priliku uživati u noći za pamćenje za razliku od svojih kolega protekle dvije godine.

Svečane haljine i smokinzi okićeni mladošću ponovno će prošetati ulicama Grada Mostara, a smijeha, zabave, druženja i sreće neće nedostajati.

Roditelji će sa suzama u očima gledati svoju djecu koja su postala odrasli ljudi, no svečanost je to koju će i više nego dobro platiti. Za Vas smo provjerili cijene u Mostaru te koliko to košta biti maturantica ili maturant u Gradu na Neretvi.

"Nema tu što je u modi"

Da smo narodi skloni pretjerivanju nije nikakva novost, kao ni da ne žalimo novac na odjeću i dobar dojam. Maturalna zabava bez raskoša haljina po najnovijim trendovima kao da i nije maturalna. Zar ne?

Brojne maturantice mjesecima smišljaju, traže, istražuju ne bi li otkrile koju to haljinu žele. Pojedine se odluče na šivanje, dok velika većina kupi haljinu kako u lokalnim buticima tako i u susjedstvu.

Trgovkinja iz jednog od najpoznatijih mostarskih butika sa svečanim haljinama za Bljesak.info je otkrila kako mlade Mostarke ipak ne podliježu trendovima nego slijede vlastiti stil.

"Nemam vam tu što je u modi, što se nosi", kazala je kroz smijeh trgovkinja za Bljesak.info pa nastavila: "Svaka od njih ima zacrtanu boju te onda tako traže haljine. Većinom je riječ o dugim svečanim haljinama".

150-500 KM

Za haljinu iz snova maturantice, odnosno roditelji, voljni su izdvojiti izdašne svote novca. Cijene maturskih haljina u buticima kreću se od 150-500 KM, no nije slučaj da maturantice svoju haljinu plate i puno više.

Upravo zbog visokih cijena brojne maturantice odlučuju se na posuđivanje ili iznajmljivanje haljina što je značajno povoljnije. Iako glavna, haljina nije jedina stvar koja maturantici treba. Znaju to dobro roditelji, a troškovi na kraju sustignu čak i cijenu haljine.

Foto: Bljesak.info / 

Štikle, sandale ili tenisice također su izrazito bitne. Njihove cijene kreću se od 50 KM pa do vrtoglavih iznosa. No, upravo one su ono što upotpunjuje izgled kao i torbica. Cijene torbi su različite pa se tako maturantice mogu odlučiti za torbu od 40 KM pa sve do puno viših cijena.

Uz odjeću i obuću gotovo sve maturantice će otići u frizerski salon na frizuru gdje biraju od najjednostavnijih frizura poput feniranja sve do raznoraznih punđa i repova. Za to će morati izdvojiti od 15 do 50 KM koliko je prosječna cijena u mostarskim frizerskim salonima.

Šminka, nokti...

Profesionalno šminkanje je, također, nešto za što će se odlučiti brojne maturantice. Njega će platiti od 40 do 70 KM.

"Klasika, maturantice su kod nas svake godine. One znaju što hoće i dolaze ciljano kod nas tako da nikada nema nekih velikih promjena. Uvijek isto, iskreno", kazala je za Bljesak.info vlasnica jednog od najpopularnijih beauty salona u Mostaru.

Foto: PR / Dekorativna kozmetika za lice

Uz šminku i frizuru, manikura je jedan od najčešćih tretmana na koji se maturantice odlučuju. Trajni lak, gel ili izlijevanje noktiju maturantice će platiti od 20 do 50 KM. Također sve više maturantica odlučuje se i na tretmane samopotamnjivanja. Nisu rijetke ni one koje se zbog preplanulog izgleda odlučuju na spray tan ili solarij.

Popis izdataka se niže, no maturantice su spremne učiniti sve kako bi zablistale na taj dan.

Otmjeno 

Roditelji koji imaju mušku djecu ipak bi mogli proći nešto jeftinije. Naime, maturant bi za svečano odijelo, prema mostarskim buticima, trebao izdvojiti minimalno 200 KM. Cijene košulja kreću se od 45 KM pa više, dok je prosječna cijena remena oko 50 KM.

Modni dodatci upotpunjuju svaki outfit pa će tako maturanti za kravatu izdvojiti oko 45 KM, a leptir mašnu 30 KM. Također, cijene tenisica i cipela kreću se od 100 KM te, iako se brojni maturanti odlučuju za ležernija izdanja, ni njihovi budžeti neće značajno bolje proći.

Foto: Bljesak.info / Mostarski maturanti prethodnih godina

Uz sve to, maturantice i maturanti su obvezni platiti večeru na maturalnoj zabavi, kao i u većini slučajeva poklon za razrednicu ili razrednika. Također, tu je i maturalac te troškovi upisa na fakultet, u slučaju da se odluče na studiranje.

Iako je besmisleno zbrajati, roditelji će najluđu noć svojih maturanata itekako dobro platiti. Čini se kako će maturalna zabava, kako maturantima, tako i roditeljima zaista biti noć za pamćenje jer za nju su radili, ili će raditi, mjesecima. Bilo kako bilo, bit će to nezaboravna noć.

Kopirati
Drag cursor here to close