istraživanje u BiH

Koliko GMO hrane ustvari jedemo ?

Lifestyle / Flash | 24. 05. 2016. u 10:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno istraživanje stavova i mišljenja potrošača o genetski modificiranoj (GMO) hrani za ljude i životinje su pokazala da su bosanskohercegovački građani zabrinuti zbog GMO proizvoda i njihove prisutnosti na domaćem tržištu. Istraživanje je za GIZ izvelo Udruženje za zaštitu potrošača Tuzla.

Većina od preko 1000 intervjuiranih ispitanika je protiv genetskog inženjeringa u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Oko 90 posto intervjuiranih je spremno platiti više za hranu bez utjecaja GMO-a. Većina sudionika u istraživanju vjeruje da lokalno proizvedena hrana nije genetski modificirana. Istraživanje je pokazalo da bosanskohercegovački građani imaju nedostatak informacija i znanja o GMO proizvodima, čak i u kategoriji mlađih ispitanika i studenata.

Prva od tri prezentacije rezultata istraživanja organizirana je prošllog tjedna na informativnom skupu u Tuzli koji su organizirali Agencija za sigurnost hrane BiH, Udruženje za zaštitu potrošača Tuzla, Dunav Soja Inicijativa i GIZ projekat „Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije“.

Na skupu se razgovaralo o važnosti teme i trenutnoj situaciji sa genetski modificiranim organizmima (GMO) u Bosni i Hercegovini. Predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete su na skupu informirali prisutne o tome da halal standard ne dozvoljava prisustvo GMO-a u proizvodima.

Osnovni cilj ovih prezentacija je jačanje svijesti o trenutnoj situaciji sa GMO proizvodima na bosanskohercegovačkom tržištu. To podrazumijeva i novonastalu situaciju u vezi sa legalizacijom uvoza GMO proizvoda i namjeru vlada da se u Bosni i Hercegovini implementira sustav označavanja za proizvode koji ne sadrže GMO. Označavanje proizvoda koji ne sadrže GMO će za bosanskohercegovačke potrošače predstavljati veliki korak naprijed u slobodi izbora.

Dva preostala informativna skupa i prezentacije rezultata istraživanja planirana su u Banja Luci i Mostaru u lipnju ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close