urolog otkriva

Koliko često je normalno mokriti u jednom danu?

Lifestyle / Flash | 28. 08. 2016. u 13:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi već znamo kako o tome koliko često ideš na toalet ovisi i zdravlje organizma. Kada je riječ o mokrenju, ono pokazuje koliko je tvoje tijelo hidratizirano. Stoga se možda pitaš mokriš li puno češće nego što je zdravo ili jesu li tvoji odlasci na toalet u razmaku od nekoliko sati loš pokazatelj.

Odgovor na navedeno pitanje dao je dr. Neil Grafstein, docent urologije iz New Yorka.

Koliko često je normalno mokriti?

Iako ne postoji jedinstveni broj kojim se može odrediti koliko često u danu je potrebno mokriti, doktor Grafstein napominje kako bi odlazaka na toalet u tu svrhu trebalo biti od najmanje četiri dnevno do maksimalno sedam dnevno. Ako mokriš više od sedam puta dnevno, ne brini. Nije odmah vrijeme za paniku jer na učestalost mokrenja utječe niz faktora, a naročito način na koji hidratiziraš svoje tijelo, prenosi Zdrava krava.

Primjerice, ako piješ jako puno vode, logično je da ćeš češće morati mokriti. Odrasle osobe bi trebale piti osam čaša vode dnevno. Osim toga, ako piješ puno alkohola, kave ili druge tekućine koja iritira tvoj mjehur, za očekivati je da ćeš češće posjećivati toalet. Ujedno postoje osobe koje imaju slab mjehur te moraju mokriti čim osjete namanju potrebu. Možda će više puta u danu piškiti, ali količina urina neće biti veće nego kod osoba koje nemaju osjetljiv mjehur.

Je li moguće prečesto mokriti?

Ako potreba za mokrenjem prelazi brojku od 11 puta dnevno, a da se pritom unosi dvije litre tekućine, moguće je da je riječ o određenom zdravstvenom problemu. Naime, može se raditi o sindromu pretjerano aktivnog mjehura ili nestabilnom mjehuru, a prema definiciji Međunarodnog društva za kontinenciju (ICS), bolest je opisana nizom simptoma: hitnošću, većom učestalošću i noćnim mokrenjem, a da pri tome nije poznat neki drugi uzrok simptoma kao što su urinarna infekcija, kamenci u mjehuru, intersticijski cistitis ili stresna inkontinencija. Prema mišljenju liječnika, mokrenje više od 8 puta dnevno u dužem periodu može biti prvi znak ovog sindroma, javlja Zdrava krava.

Treba svakako napomenuti kako je učestalo mokrenje jedan od znakova dijabetesa. Stoga pročitaj koji su još simptomi te bolesti.

Još nekoliko činjenica...
• zadržavanje urina nije štetno, osim do trenutka kada postaje neugodno i bolno
• navika zadržavanja urina može povećati rizik od infekcije mjehura
• boja urina od svijetlo žute do tamno žute je normalna, dok je prozirna znak prekomjerne hidratacije, a smeđa pokazuje dehidraciju tijela.
• određena hrana poput cikle ili borovnica može promijeniti boju urina, ali dan do dva nakon konzumacije bi trebao ponovno biti žute boje
• urin je 95 posto voda
• s godinama je potreba za mokrenjem češća

Zatražite liječničku pomoć ako primijetite krv u mokraći, primijetite da je mokraća tamno smeđa, kod bolnog mokrenja i kod javljanja nagle potrebe za mokrenjem koju teško možete kontrolirati.

Kopirati
Drag cursor here to close