2022.

Koliko će biti moguće poštivanje epidemioloških mjera za vrijeme proslave Nove godine?

Gradske uprave Banja Luke, Sarajeva, Trebinja i Mostara intenzivno rade na pripremama za doček Nove godine. Najavljuju domaće i regionalne estradne zvijezde na gradskim trgovima.
Lifestyle / Flash | 29. 11. 2021. u 08:06 Bljesak.info
Koliko će biti moguće poštivanje epidemioloških mjera za vrijeme proslave Nove godine

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini i dalje nepovoljna, u nekoliko bh. gradova uveliko se pripremaju za masovne novogodišnje proslave na otvorenom. Stručnjaci su s razlogom zabrinuti. Koliko će u ovakvim situacijama biti moguće poštivanje epidemioloških mjera?

Gradske uprave Banja Luke, Sarajeva, Trebinja i Mostara intenzivno rade na pripremama za doček Nove godine. Najavljuju domaće i regionalne estradne zvijezde na gradskim trgovima. Ipak, kažu, sve će ovisiti od epidemioloških mjera koje budu na snazi. Za liječnike ovakve najave nisu dobar potez.

Nikolina Mučibabić, glasnogovornica Bolnice Trebinje ističe: "Sva ta masovna okupljanja, kako obiteljska, tako i okupljanja na javnim mjestima zaista nam ne idu u prilog, mi molimo ljude da poštuju epidemiološke mjere, da se odazivaju na cijepljenje."

Nadležne entitetske institucije još su bez službenog stava o organizaciji novogodišnjih proslava. U Federaciji BiH već u utorak trebale bi biti predložene nove mjere. U Republici Srpskoj postojeće mjere su na snazi do 1. prosinca, a već tada se očekuju i novi potezi Republičkog štaba, prenosi BHRT.

Ednan Drljević, infektolog Opća bolnica "prim.dr. Abdulah Nakaš" objašnjava: "Bez obzira koliko se stručno napravi projekat da se ispoštuje boravak na otvorenom i koncerti na otvorenom, mislim da kod nas sve može biti dovedeno u pitanje pa i to i onda to na kraju obesmisli cijeli taj projekat."

Infektolog Andrej Trampuž napominje da o masovnim okupljanjima možemo govoriti tek kada dostignemo 80 posto cijepljenih. Bosna i Hercegovina daleko je od tog postotka.

Andrej Trampuž, infektolog Univerzitetske bolnice Čarite u Berlinu govori: "Virus se prenosi aerosolima i nemoguće je držati distancu od 1,5 metara sve vrijeme i nositi maske. Događaje treba otkazati, i rješavati živote. Mi smo kao u ratu, sada protiv virusa i kad budemo postigli imunitet s cijepljenjem onda ćemo sve nadoknaditi."

I u zemljama regije su neizvjesne novogodišnje proslave. Tako su u Crnoj Gori do 15. prosinca na snazi mjere koje podrazumijevaju i zabranu novogodišnjih koncerata i okupljanja na otvorenom. U Srbiji se najavljuju masovna okupljanja na trgovima, ali su stručnjaci mišljenja da bi Kovid propusnice za takve skupove trebale biti minimum. Ni u Hrvatskoj nema konačne odluke o organiziranju dočeka na otvorenom, ali se zbog teške epidemiološke situacije očekuje otkazivanje najavljenih skupova.

Kopirati
Drag cursor here to close