Naoružavanje

Koje zemlje kupuju oružje od Rusije?

Rusija je u 2021. godini zadržala svoje mjesto na popisu pet najvećih izvoznika oružja na svijetu, pored SAD-a, Kine, Njemačke i Francuske. Od ukupnog svjetskog izvoza oružja Rusiji pripada oko 20%.
Lifestyle / Flash | 31. 12. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska Federacija je 2021. godine uspjela sklopiti ugovore o isporuci oružja vrijedne 10 milijardi dolara

Krajem 2021. godine Rusija će s mnogim zemljama svijeta imati potpisane ugovore o prodaji oružja vrijedne 55 milijardi dolara. Riječ je o izvozu aviona, sustava PZO i automata "Kalašnjikov".

Rusija je u 2021. godini zadržala svoje mjesto na popisu pet najvećih izvoznika oružja na svijetu, pored SAD-a, Kine, Njemačke i Francuske. Od ukupnog svjetskog izvoza oružja Rusiji pripada oko 20%.

I pored pandemije, Ruska Federacija je 2021. godine uspjela sklopiti dopunske ugovore o isporuci oružja vrijedne 10 milijardi dolara. To je sredinom studenog priopćio Dmitrij Šugajev, direktor Federalne službe za vojno-tehničku suradnju.

Procjenjuje se da ruski vojni ugovori ukupno vrijede 55 milijardi dolara. Isporuka se odvija prema planu.

Navodimo najskuplje ugovore sklopljene u odlazećoj godini za koje je saznala javnost.

Indija

Posao između Koncerna "Kalašnjikov" i indijske vojske bio je glavna tema 2021. godine. Ruski proizvođač oružja potpisao je s New Delhijem ugovor vrijedan 590 milijuna dolara, a vezan je za proizvodnju automata AK-203 u tvornici u gradu Korvi (država Uttar Pradesh).

Ova će kompanija pokrenuti kompletnu licenciranu proizvodnju ovog oružja koje će koristiti oružane snage Indije, piše russi beyond.

Prema ugovoru, New Delhi će napraviti 671 427 automata AK-203. Proizvodnja jednog primjerka koštat će 958 dolara.

AK-203 je serija automata "Kalašnjikov" specijalno napravljenih za indijsku vojsku. Oružje koristi streljivo kalibra 7.62x39 i ima nekoliko ergonomskih izmjena u usporedbi s drugim suvremenim automatima "Kalašnjikov".

"Na modelu AK-203 poboljšana je i preciznost paljbe. Oružje je dobilo novi rukohvat, preklopivi kundak s podesivom dužinom i Picatinny šine s gornje i donje strane na koje se može zakačiti čitav spektar nišana, držača i lampi koje koristi indijska vojska", kaže Vladimir Onokoj iz Odjeljenja za vojno-tehničku suradnju koncerna "Kalašnjikov".

On ističe da automat ima i novi kompenzator trzaja, koji je specijalno napravljen za indijsku vojsku. On ima takvu konstrukciju da se prigušivač brzo stavlja bez skidanja kompenzatora trzaja.

Indija je i dalje jedan od glavnih kupaca ruskog oružja. Sklapanje drugog velikog posla s ruskim oružarima objavljeno je još 2018. godine kada su obje strane potpisale ugovor vijredan 5,8 milijardi dolara, koji se odnosi na proizvodnju sustava PZO S-400. Moskva će krajem ove godine isporučiti prvu seriju ovih raketnih sustava.

"Danas je S-400 još uvijek najnapredniji sustav PZO na svijetu. On može obarati sve suvremene i perspektivne zrakoplovne ciljeve, od bombi do nevidljivih lovačkih aviona i krstarećih raketa", kaže Ivan Konovalov, direktor za razvoj u Fondu za promoviranje tehnologija 21. stoljeća.

  / AK-203 je serija automata Kalašnjikov specijalno napravljenih za indijsku vojsku

Kako ističe stručnjak, Indija je prvi strani partner Rusije koji je dobio ovaj sustav.

Afrika i Bliski istok

Ruska Federacija potpisala je 2021. godine sa 17 afričkih zemalja ugovor o isporuci oružja vrijedan 1,7 milijardi dolara.

"Rosoboroneksport" (kompanija zadužena za sve isporuke oružja u inozemstvu) nije precizirao koje se konkretno oružje isporučuje spomenutoj regiji, ali je priopćio da su u pitanju helikopteri, sustavi PZO, vojno-pomorska tehnika, laka oklopna tehnika i vatreno streljačko oružje za organe reda.

"Od početka 2021. godine sva prodaja oružja u inozemstvo pod pečatom je državne tajne. Zbog toga ’Rosoboroneksport’ u većini slučajeva samo navodi spektar opreme koji se isporučuje regiji, ukoliko informacija o sklopljenom poslu ne procuri u javnost preko stranih medija", kaže Dmitrij Litovkin, izvršni urednik lista "Nezavisimoe voennoe obozrenie".

On ističe da je za vrijeme vojne izložbe sredinom 2021. godine Rusija predstavila oklopne transportere BTR-80 i čitav asortiman najnovijih automata AK (AK-12, AK-15, AK-19, AK-308, i dr.), kao i protutenkovske rakete "Kornet". Samim tim, ovo se oružje može naći na popisu potencijalnih ugovora o izvozu.

Za vrijeme vojnih izložbi na Bliskom istoku Rusija je zaradila 1,3 milijarde dolara i najavila buduće isporuke koje će donijeti preko 2,5 milijarde dolara kada ugovori budu potpisani. U isto je vrijeme Ruska Federacija predstavila svoj novi lovac pete generacije "Checkmate" s jednim motorom, kao i borbene dronove koji su testirani u Siriji i novi putnički avion za letove srednje dužine MS-21.

Ovdje su svi detaljni podaci o tim avionima, a također informacije o potencijalnim ugovorima koje Rusija planira potpisati s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim zemljama regije.

Streljivo za SAD

I pored američkih sankcija, ruske vojno-industrijske kompanije postavile su rekord u isporuci streljiva Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema podacima Ureda za popis stanovništva SAD-a za vanjsku trgovinu, na koje se poziva ruski poslovni list RBK, tijekom prvih deset mjeseci tekuće godine američke kompanije uvezle su rusko streljivo za streljačko oružje u vrijednosti od 157,9 milijuna dolara. To je oko 7,7 milijuna metaka za karabine AK na civilnom tržištu.

"Američke sankcije koje su uvedene nedavno, u kolovozu 2021., ograničavaju daljnju licenciranu kupovinu od Rusije streljačkog oružja i streljiva za njega. Američke kompanije trude se nabaviti što je moguće više streljiva za svoje klijente prije nego što sankcije u potpunosti budu na snazi. Za par će godina nova ograničenja potpuno onemogućiti uvoz ruskog streljiva u SAD, tako da će američke kompanije morati tražiti nove nabavljače streljiva za automate AK", kaže Litovkin.

  / Ruske vojno-industrijske kompanije postavile su rekord u isporuci streljiva SAD-u

Zajednica neovisnih država

"Rosoboroneksport" nije objavio vrijednost vojnih ugovora sa zemljama Zajednice neovisnih država. Pa ipak, zna se da je Moskva u 2021. godini i dalje bila glavni isporučitelj oružja u ove zemlje. Izvoz naoružanja u Zajedicu neovisnih država još uvijek je važan dio vojne suradnje između Moskve i njzienih saveznika u regiji.

Glavni su uvoznici ruskog oružja Kazahstan i Bjelorusija.

Kazahstan je dobio pet diviziona sustava PZO S-300PS i 16 višenamjenskih lovaca Su-30 generacije 4+. Rusija je s Kazahstanom produžila i svoje ugovore vezane za isporuku lovaca Su-30SM.

Tijekom proteklih godina izvoz ruskog oružja u Bjelorusiju trostruko je uvećan u usporedbi sa sredinom 2010-ih. To su uglavnom sustavi PZO i avioni za lokalne snage PZO.

Ispostavilo se da je Minsk dobio jedinice PZO S-300 i borbeno-vježbovne avione Jak-130.

Latinska i Južna Amerika

Od početka 2000-ih Rusija realizira trgovinu i proizvodnju oružja sa sedam zemalja Južne Amerike. To su Argentina, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Peru, Urugvaj i Venezuela.

"Moskva proizvodi i prodaje helikoptere, laku oklopnu tehniku, sustave protuzračne obrane i streljačko oružje za lokalne organe reda. Naš je najveći klijent u regiji Venezuela. Njezina je vojska uglavnom opremljena oružjem ruske proizvodnje", kaže Litovkin.

On ističe da su Moskva i Caracas potpisali ugovore o prodaji naoružanja vrijedne milijardu dolara, kojima je obuhvaćen čitav spektar kopnenih transportnih sredstava, vatrenog oružja i helikoptera.

Sudeći po podacima iz otvorenih izvora, Venezuela je kupila oklopnu pješadijsku tehniku, između ostalog i borbena vozila pješaštva BMP-3M i oklopne transportere BTR-80A.

Ona ima i ugovore o kupovini artiljerijskih sustava kao što su "Msta-S" i višecijevni lanseri raketa "Grad".

Venezuela je potpisala ugovore i o kupovini tenkova T-72B1 i zenitnih raketnih sustava S-300VM, "Buk-M2" i "Tor-M1".

Ratno zrakoplovstvo Venezuele također je nabavilo ruske borbene i transportne avione: Mi-17-1B "Panare", Mi-26T2 "Pemon" i Mi-35M2 "Caribe", kao i višenamjenske lovce Su-30MK2V.

Kopirati
Drag cursor here to close