Popis najboljih

Koje knjige čitati u 2016 godini: Donosimo top 16 svjetskih preporuka

Lifestyle / Flash | 27. 03. 2016. u 14:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što čitati u ovoj godini? U malo vremena koje možete priuštiti za sebe (a tog vremena je uvijek malo) željeli biste uživati u dobrom romanu. Vjerojatno ste već pročitali najbolje knjige, i sada je potrebno nešto novo što će vam pružiti istinski užitak.

Popis koji donosimo u nastavku čine knjige o kojima se najviše piše na mainstream portalima koji prate najznačajnija događanja u svijetu beletristike.

Jedan od kriterija za izbor knjiga koje se najviše očekuju u tekućoj godini bio je tzv. the most shelfed books. Ova kategorija pruža prilično pouzdan signal, naročito prodavačima, o knjigama koje tek trebaju objaviti.

Vjerovatno će tijekom godine odjeknuti naslovi koji nisu spomenuti u ovom popisu, a koji će zasjeniti sve sadašnje favorite. Ipak u ovom trenutku ovo su najpopularnije knjige koje očekujemo u 2016 godini.

#1 Visoke planine Portugala The High Mountains of Portugal by Yann Martel

Priča počinje u Lisabonu početkom prošlog stoljeća, kada mladić Tomas pronađe dnevnik koji će ga odvesti u potragu za miserioznim artefaktom koji bi mogao promijeniti poznatu povijest. U narednih sto godina od tada, još dva čovjeka će krenuti na istu potragu. Reputacija autora koji je napisao Život Pi-a, je dovoljna pozivnica da pročitate, po svemu sudeći, još jedan vrhunski roman.

#2 Kraj smjene End of Watch by Stephen King

Što je godina izdavaštva bez Stephena Kinga? Jedan do najpoznatijih pisaca našeg vremena, finalizira trilogiju o Bill Hodgesu. Umirovljeni detektiv mora riješiti slučaj u kojem je serijski ubojica našao način da nekako djeluje, usprkos tome što potpuno onesposobljen leži u bolnici. Klasična misterija i zaplet u mračnoj atmosferi kakvu samo King može kreirati.

#3 Prva kćerka Amerike America’s First Daughter by Stephanie Dray and Laura Kamoie

Nakon što su pročitale tisuće originalnih pisama i dokumenata, autorice Dray i Kamoie su napisale priču o Patsy, najstarijoj kćeri američkog velikana Thomasa Jeffersona. Ne samo da je, nakon smrti gospođe Jefferson, postala očev asistent, Patsy je čuvala i tajnu o Thomasovoj aferi sa jednom od njegovih sluškinja. Ovaj roman bi mogli kategorizirati, između ostalog, i kao povijesni ljubavni roman.

#4 Gospodin Splitfoot Mr. Splitfoot by Samantha Hunt

Preporuka svima koji uživaju u tzv. magičnom realizmu, kakav na primjer nalazimo kod Haruki Murakamija ili Neil Gejmena. Dualne narativne strukture i kompleksne vremenske linije su gušt za mnoge čitatelje.

#5 Tvoje srce je mišić veličine šake Your Heart Is A Muscle The Size Of A Fist by Sunil Yapa

Iako je u pitanju debitantska knjiga autorice Sunil Yapa, očekivanja ovog djela su istinski velika. Naracija sedam likova isprepletena je kroz radnju u čijem središtu prosvjed.

#6 Kraljica noći The Queen Of The Night by Alexander Chee

Za današnje uvjete, prilično dugo pisan roman Alexander Cheea. Rezultat je elegantno napisana knjiga od blizu 600 stranica. Čini se da je u pitanju istinsko osvježenje u vrijeme hiperprodukcije.

#7 Srce The Heart by Maylis de Kerangal

Sva događanja su smještena u razdoblje 24 sata, tijekom transplatacije srca. Originalno napisana na francuskom jeziku, knjiga Srce od autorice Malylis de Kerangal pružit će jedinstveno iskustvo.

#8 Načini nestanka Ways To Disappear by Idra Novey

Moguće je da ima nešto u tome što Idra Novey podjednako uspješno objavljuje i poeziju, pa se njene rečenice formiraju u tako divne strukture u kojima čitatelji uživaju. U ovoj knjizi, prila prati brazilskog pisca koji je navodno nestao.

#9 Ruševina i red Wreck And Order by Hannah Tennant-Moore

Čini se da će u ovom romanu najviše uživati mladi koji uživaju u svojim dvadesetim godinama. Junakinja Elsie utjelovljuje lik djevojke koja preispituje tipične preoukapacije tog životnog doba uključujući seks, duhovnosti, želje za pogrešnim stvarima, ljudska ponašanja i još mnogo toga.

#10 Almanah skeptika A Doubter’s Almanac by Ethan Canin

Milo je matematički genije i velika zvijezda u naučnim krugovima. To automatski znači život koji ne može biti uobičajen i prosječan. Briljantni autor Canin se ponovo majstorski poigrava sa psihologijom i izvanrednim likovima. Nema pogreške u ovom odabiru.

#11 Nježno Tender by Belinda McKeon

Knjiga o prijateljstvu između žene i čovjeka koji su se sreli kasnih 90ih u Dublinu. Predivna priča u svakom smislu te riječi, sa likovima koji će vam probuditi emocije na način koji niste očekivali.

#12 Nije tvoje ono što nije tvoje What Is Not Yours Is Not Yours by Helen Oyeyemi

Autorica hit romana Gospodin Fox, Dječak, Snijeg i Ptice ponovno se vraća nakon prošlogodišnje pauze. Komercijalni uspjeh je zajamčen, a što se tiče nas čitatelja - velika očekivanja koja Helen Oyeyemi nikada nije iznevjerila.

#13 Stoj mirno Hold Still by Lynn Steger Strong

Još jedan prvijenac i još jedan hit najavi. Roman Stoj mirno je priča o dobrim namjerama i pogrešnim ishodima. Kroz fenomenalno urađene likove, autorica ulazi u dubine obiteljske ljubavi.

#14 Asistenti The Assistants by Camille Perri

Svi radni ljudi, idemo uživati u romanu Asistenti gdje ćemo se poistovjetiti sa likovima poput nas i poznatim situacijama, koje nam opušteno i kroz humor predstavlja autorica Camille Perri.

#15 Bogati i lijepi Rich And Pretty by Rumaan Alam

Vjerujem da, iako smo malo i ne tako mnogoljudno područje, u prosjeku imamo širi krug prijatelja u poređenju sa stanovnicima najrazvijenih zemalja. Zbog toga bi ova knjiga, koja prati prijateljske odnose i način na koji se mijenjaju od školskih dana do odrastanja, mogla biti posebno zanimljiva čitateljima naše regije.

#16 Stakleni mač Glass Sword by Victoria Aveyard

Željno očekivan nastavak New York Times bestsellera Crvena kraljica. Mare Barrow je pripadnik niže klase koja ima crvenu krv, za razliku od elitne klase srebrne krvi. Čak i kao takva, ona posjeduje moći svojstvene eliti, što je čini drugačijom i opasnom u očima plemića. Ubrzo će otkriti da postoje i drugi kao ona.

Slatke muke za sve čitatelje. Nastavci i prethodnici serijala, debitantski romani, nove djela omiljenih nam autora i još mnogo toga nas očekuje u ovoj godini. Čini se kao da je prekratak dan da sustignemo sve.

Kopirati
Drag cursor here to close