Tribina

Koalicija 'Zajedno smo jači' želi usvajanje LPA

Lifestyle / Flash | 20. 11. 2014. u 14:39 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom u HNŽ, pod nazivom "Zajedno smo jači" organizirala je tribinu na kojoj je tema bila nepostojanje Lokalnog plana akcije (LPA) u HNŽ, potrebnog za ostvarivanje prava osoba sa invaliditetom.

12 nevladinih organizacija koje djeluju u sklopu navedene koalicije zalažu se da se LPA donese, jer je HNŽ jedina županija u Federaciji BiH koja nema taj provedbeni dokument, te da se na taj način stvore preduvjeti da oko 1700 osoba na području te županije ostvari prava koja im pripadaju po Konvenciji UN-a o pravima osoba sa invaliditetom, koju su potpisale i vlasti BiH.

Jasna Rebac predsjednica organizacije "Ružičnjak", jedne od članica Koalicije "Zajedno smo jači", na pitanje novinara, istaknula je da donošenje LPA ne iziskuje dodatni novac iz proračuna HNŽ.

Koalicija 'Zajedno smo jači' stava je da se ne očekuje rješavanje problema prava osoba sa invaliditetom čarobnim štapićem, ali da se usvajanjem "strateški važnog" LPA omogući da se nađe prostora za bolju raspodjelu novca, čime bi se zadovoljile dvije osnovne potrebe u oblasti invaliditeta, a to su uklanjanje barijera, ne samo fizičkih, te pravo na personalnu asistenciju.

"Postoje zakoni, postoji personalna asistencija, ali ako dijete to ne može koristiti, ako roditelji moraju sami financirati neke od tih stvari, onda je to zaista problem", rekla je novinarima Erna Kotlo predsjednica udruženja 'Sunce', iz Koalicije 'Zajedno smo jači'.

Predstavnici NVO kažu da je sačinjen nacrt Lokalnog plana akcije i da je dat Vladi HNŽ na usuglašavanje, ali da sada treba doći do konačne verzije tog dokumenta, kojim se pored ostalog regulira ostvarivanje prava na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, zapošljavanje, te učešće u društvenom životu.

Kopirati
Drag cursor here to close