Zbog rasta temperature

Klimatske promjene će utjecati na boju oceana

Mikroskopske morske alge ili fitoplanktoni, vidljivi na satelitskim snimkama, ključni su pokazatelj zdravlja mora.
Lifestyle / Flash | 11. 03. 2019. u 23:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klimatske promjene će do kraja 21. stoljeća najvjerojatnije utjecati na boju polovine oceana na Zemlji, predviđa istraživanje uglednog Massachusetts Institute of Technology objavljeno u Nature Communications.

Kako temperature budu rasle suptropski oceani bit će, kaže istraživanje, plavlji, a oni oko ekvatora i polova zeleniji. Boja oceana ovisi o interakciji sunčeve svjetlosti i onoga što je u vodi.

Mikroskopske morske alge ili fitoplanktoni, vidljivi na satelitskim snimkama, ključni su pokazatelj zdravlja mora.

Kod fotosinteze, hlorofil u fitoplanktonu apsorbira plavo svjetlo iz spektra pa se algama bogata područja doimaju zelenijima.

U dijelovima gdje je fitoplanktona manje, u nekim slučajevima i manje morskog života općenito, oceani će izgledati plavlji jer molekule vode apsorbiraju sve osim plavog svjetla u spektru, prenosi Klix.ba.

Rezultati računalne simulacije znanstvenika sa Massachusetts Institute of Technology odražavaju ono što postojeći satelitski snimci pokazuju, i tako dokazuju da ovaj model može biti korišten u predviđanju promjena nivoa fitoplanktona zbog zatopljenja mora.

Promjene u broju hlorofila mogu biti posljedica klimatskih promjena, ali na njih mogu utjecati i normalni vremenski događaju kao El Nino koji se pojavi svakih nekoliko godina.

El Niño je prirodna meteorološka pojava povezana s promjenama klime u tropima.

Kopirati
Drag cursor here to close