Posjet

Karađorđevići u Mostaru: Za srpskog princa izveden počasni skok sa Starog mosta

Krulj se zahvalio Karađorđevićima na posjeti, kojom su, kako je rekao, ukazali veliku čast Mostaru.
Lifestyle / Flash | 23. 08. 2020. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Princ Filip Karađorđević sa suprugom Danicom i sinom Stefanom posjetio je Mostar, gdje je obišao mnoge znamenitosti i upoznao se sa povijesti grada, a boravio je i u Prebilovcima, Blagaju i Žitomisliću.

Karađorđevići su u pratnji mostarskog sveštenika Radivoja Krulja prvo posjetili Prebilovce i Hram Vaznesenja Hristovog u ovom stradalnom mjestu, gdje ih je dočekao čapljinski paroh Marko Gojačić.

Princ Filip izrazio je zadovoljstvo što je u Prebilovcima podignut prelijepi hram i što je ovo mjesto doživjelo svoje vaskrsenje.

Iz Prebilovaca su, kako je rekao, ponijeli najveće emocije i utiske.

Sljedeća destinacija bio im je Blagaj kod Mostara, gdje se na izvoru Bune i danas nalaze ostaci ploče na kojoj piše "Kralju Aleksandru Karađorđeviću, tvoji vjerni Blagajci".

Ploča je uništena 1941. godine, ali Blagajci nisu dali da se dijelovi te ploče uklanjaju, već su ih sačuvali.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u ovom mjestu ih je dočekao svećenik Branimir Borovčanin, koji ih je upoznao sa povijesti crkve i ovog mjesta.

Karđorđevići su potom prošetali Starim gradom u Mostaru gdje je sa Starog mosta u njihovu čast izveden skok.

Prinčevska obitelj potom se uputila u obilazak Stare pravoslavne crkve, zatim Saborne crkve Svete Trojice koja se još obnavlja, pravoslavnog groblja u Bjelušinama i groba Alekse Šantića i obitelji Ćorović, a potom i Vladičanskog dvora.

Svećenik Krulj govorio im je o bogatoj povijesti Srba u Mostaru, te sadašnjem položaju Crkve i srpskog naroda u Mostaru.

Krulj se zahvalio Karađorđevićima na posjeti, kojom su, kako je rekao, ukazali veliku čast Mostaru.

Želja prinčevskog para bila je da u Mostaru posvete pažnju i ukažu poštovanje i predstavnicima Katoličke crkve i Islamske zajednice, te tako pošalju poruke mira i zajedništva.

U Karađozbegovoj džamiji dočekao ih je imam Jusuf Bećoja, a u Samostanu Svetog Petra i Pavla fra Iko Skoko koji su ih u srdačnoj dobrodošlici upoznali sa povijesti vjerski objekata i vjerskih zajednica u ovom gradu.

Posjetu Mostaru obitelj Karađorđević završila je obilaskom manastira Žitomislići koji datira iz 16. vijeka i koji je jedan od najznačajnijih duhovnih središta, sa bogatom poviješću, javlja Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close