Gdje nestane salo

Kamo zapravo 'ode' masno tkivo kada ga izgubimo

Lifestyle / Flash | 28. 05. 2017. u 18:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gdje zaista odu sve te masne naslage s kojima se borimo? Pretvore li se u mišiće, iskoristimo ga kao energiju, ali gdje potom ode? Izbijemo li ih dok se obilno znojimo ili se masti doista pretvaraju u mišiće?

Puno je toga već rečeno no ako pitate prosječnog čovjeka, čak i prosječnog "kolegu" iz teretane bi li vam znao objasniti gdje te masti zapravo odu, vjerojatno ni jedni ni drugi ne bi znali reći više od onoga što se manje-više najčešće priča - masti se otope. Oke, ali gdje iscuri, pogotovo ako znamo da znoj nije mast, piše Index.

Pravi odgovor nismo dugo čekali, pojavio se na stranicama Bright Sidea te ako je vjerovati pročitanom masti od nas, ako smo na dijeti, manje jedemo ili vježbamo, "pobjegnu" tako što oksidiraju.

Naime, masne stanice u organizmu zapravo "pucaju" pod utjecajem kisika kojeg udišemo te se pretvaraju u ugljični dioksid i vodu. Ugljični dioksid, to znamo svi, izbacujemo iz organizma disanjem, a vodu urinom i znojem. Dakle - što više dišemo više se i topimo, a potom i više znojimo, odnosno obavljamo nuždu.

Dali su si truda i došli do zaključka da bi, ako želimo skinuti 10 kilograma masnih naslaga sa svog tijela, trebali:

- potrošiti 94.000 kalorija,

- udahnuti 29 kilograma kisika,

- izbaciti 1,6 kilograma vode,

- izdahnuti 8,4 kilograma ugljičnog dioksida.

Kopirati
Drag cursor here to close