Kazahstan

Kalachi – gradić u kojem vlada epidemija spavanja

Lifestyle / Flash | 19. 12. 2014. u 09:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradić Kalachi na sjeveru Kazahstana u doba SSSR-a bio je vrlo razvijeno mjesto, jer su njegovi stanovnici radili u obližnjim rudnicima urana. Ipak, kada su rudnike zatvorili, ovaj gradić je napustio veliki broj ljudi, te sada u njemu živi jedva 600 stanovnika. Međutim, u njemu se već godinama događa neobjašnjiva pojava.

Iako sam gradić djeluje post apokaliptično, to nije jedina jeziva odlika. Naime, svakom desetom stanovniku se desilo da odjednom, neobjašnjivo, u sred bijela dana zaspi i ne budi se narednih par dana. Ova "epidemija spavanja" traje već nekoliko godina i još uvijek nije pronađen uzrok.

U jednom od skorijih slučajeva, djeca su masovno bila pospana prvog dana škole i čak osmoro je zaspalo u roku od sat vremena. Prije toga, oko 20 stanovnika se onesvijestilo i spavalo danima.

Grupa znanstvenika i liječnika, uključujući virologe, radiologe i toksikologe posjetili su ovaj gradić, ali rješenje nisu našli. Mještani se plaše da će možda jednom zaspati i da se nikada više neće probuditi. Neki misle da je u pitanju radijacija koja dopire iz obližnjeg rudnika uslijed jakog vjetra.

U lokalnoj bolnici primijećeno je da uz spavanje idu i drugi simptomi, kao što su halucinacije, gubitak pamćenja, vrtoglavica i mučnina. Djecu su uglavnom liječili od toksične encefalopatije, poremećaja u radu mozga, a kod odraslih je primijećen veliki broj moždanih udara. Ipak, poslije par dana intenzivne njege, svi su sposobni da se vrate normalnom životu, sve dok ponovo ne postanu pospani.



Posljednja istraživanja zemlje, vode i bilja pokazalo je da je sve u redu. Međutim, razina radijacije u samom mjestu je 16, što je normalno, ali je malo dalje od njega radijacija čak 268 mikro-rentgena na sat. Ipak, ni radijacija ne bi mogla biti razlog za ovoliku pospanost

Kopirati
Drag cursor here to close