Prognoza

Kakvo nas proljeće očekuje?

Proljeće 2022. godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije.
Lifestyle / Flash | 03. 03. 2022. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proljeće u Bosni i Hercegovini prema prognoznim modelima trebalo bi biti toplije u odnosu na prosječnu temperaturu zraka za razdoblje 1981. - 2010. godine, a najveće pozitivne anomalije očekuju se u svibnju, objavio je Federalni hidromeoteorološki zavod (FHMZ) BiH u sezonskoj prognozi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vjerojatnoća ostvarenja prognoze za razdoblje između 1. ožujka i 31. svibnja je umjerena do velika i kreće se od 60 do 75 posto, napomenuo je FHMZ.

Proljeće 2022. godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Razdoblja hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji će oboriti temperaturu zraka ispod prosječnih vrijednosti, izvjesni su tijekom čitavog promatranog perioda. Pojava mrazeva moguća je najmanje do treće dekade travnja.

Očekivani broj mraznih dana u Bosni tijekom proljeća 2022. godine je do 18, a na području južne Hercegovine do dva mrazna dana.

Ukupna prognozirana količina padalina, prema dostupnim materijalima, trebala bi biti nešto niža u odnosu na višegodišnji prosjek.

Raspored padalina biće neujednačen, a najviše padalina prognozira se sredinom prognostičkog razdoblja. Očekivane ukupne količine padalina trebale bi biti približno jednake u odnosu na proljeće 2021. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padalina, predviđaju umjerenu (oko 50 posto) vjerojatnoću ostvarenja prognoze. Pojava snijega je izvjesna, ali razdoblja padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati.

IZ FHMZ-a napominju prognoza padalina na duže vremensko razdoblje složenija i s manjom vjerojatnoćom za uspješnost u odnosu na prognozu temperature.

Kopirati
Drag cursor here to close