javna rasprava

Kakva je sudbina sigurnih kuća u FBiH?

Lifestyle / Flash | 18. 12. 2015. u 10:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medica Zenica i Sarajevski otvoreni centar Vas pozivaju na press konferenciju ‘Kakva je sudbina sigurnih kuća u Federaciji BiH'? koja se održava ispred Parlamenta FBiH 21.prosinca u 14 sati.

Usvajanjem Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH stvoreni su uvjeti za sustavnu borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. Zakon je u članu 35. predvidio i uvjete za financiranje sigurnih kuća za privremeni smještaj žrtava nasilja. Federacija BiH od usvajanja zakona pa do danas nikada nije ispunila zakonsku obavezu sufinanciranju sigurnih kuća u iznosu od 70 posto. 2015. godine Vlada FBiH je zaključila da odredba iz člana 35. nije jasna. Umjesto da traži tumačenje ove odredbe, Vlada je odlučila pristupiti izmjenama i dopunama ovog zakona. Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH usvojen je 2. prosinca 2015. na Zastupničkom domu PFBiH te je upućen u javnu raspravu. Predložene izmjene zakona predviđaju da sigurne kuće moraju imati status ustanove.

Kako bi se zastupnici/e, izaslanici/e, stručna javnost i svi/e zainteresirani/e upoznali/e sa ovom problematikom, nakon press konferencije će se održati javna rasprava Financiranje i osnivanje sigurnih kuća u Federaciji BiH - ka boljim rješenjima u hotelu Courtyard by Marriot u 15i 30 sati. Na javnoj raspravi će govoriti Sabiha Husić, iz organizacije Medica Zenica, Fatima Bećirović iz organizacije Vive žene Tuzla i Saša Gavrić iz organizacije Sarajevski otvoreni centar, te će ukazati na to zašto je spomenuti Nacrt zakona problematičan i koja bi bila moguća rješenja za očuvanje sigurnih kuća u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close