Vidljivi znakovi

Kako znati da vam nedostaje željeza?

Lifestyle / Flash | 15. 04. 2014. u 05:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 9% žena pati od manjka željeza u krvi, a ta brojka je i veća kada se ubroje žene koje se aktivno bave sportom, tvrde stručnjaci. Od anemije najčešće pate žene i djeca do tri godine. Ako imate neke od ovih simptoma, uputite se liječniku i zatražite pregled krvi.

1. Iscrpljenost

Tijelo koristi željezo za proizvodnju hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i služi za prijenos kisika. Kada u organizmu nema dovoljno zdravih stanica, počinjete se osjećati iscrpljeno.

2. Teško se koncentrirate

Teško koncentriranje jedan je od simptoma nedostatka željeza u krvi.

3. Ravnodušnost

Nedostatak željeza u krvi odrazit će se na mnoge sfere vašeg života, tako i na osjećaje ravnodušnosti prema gotovo svemu – roditeljima, prijateljima, partneru, poslu...

4. Ostajete bez daha

Ovo se može dogoditi prilikom nekog fizičkog napora, vježbanja u teretani pa čak i za vrijeme neke laganije šetnje. Bez dovoljno željeza u krvi organizam je "gladan" kisika.

5. Izgledate "prožvakano"

Ako vam se čini kao da ste upravo "izbačeni iz perilice rublja" to nije dobar znak. Umor na vašem licu može biti prouzročen smanjenjem dotoka krvi i broja crvenih krvnih stanica

6. Nemate više energije za uobičajeni trening

Prije ste bez problema odradili svoj uobičajeni trening, no zadnje vrijeme nemate snage odraditi ga do kraja? Niska razina željeza može biti uzrok toga.

7. Vučete se do teretane?

Ako imate osjećaj da se doslovno vučete do dvorane za vježbanje i osjećate da u mišićima nemate dovoljno snage, vjerojatno nemate dovoljno željeza u krvi jer to utječe na oporavak mišića.

8. Promjene na noktima

Oslabljeni nokti i promjene na njima još su jedan od znakova. Udubljenja na noktima ne može skriti ni vrhunska manikura? Vrijeme za posjet liječniku.

9. Česte infekcije

Ako vas često hvataju infekcije, posebice respiratornog sustava, to je još jedan na listi simptoma mogućeg nedostatka željeza u organizmu.

10. Ružičasta ili crvena boja mokraće

Otprilike 10 do 14 posto ljudi nakon što pojede ciklu imat će roskasti ili crveni urin, no to se događa i kada postoji nedovoljno željeza u organizmu.

Kopirati
Drag cursor here to close