Putinovci

Kako žive stanovnici Putinovog sela u Srbiji

Lifestyle / Flash | 19. 11. 2016. u 09:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putinovci – tako sebe nazivaju mještani zaseoka na obroncima Radan planine kod sela Gornji Gajtan u općini Medveđa na jugu Srbije, koji su jednoglasno odlučili da, kako sami kažu, "zbog ljubavi prema ruskom bratskom narodu“ svoje mjesto Adžince preimenuju u Putinovo.

Na planinski neasfaltirani put koji vodi ka zaseoku s desetak kuća Petrušiča i tri kuće Delibašića, na 36 kilometara od Lebana, upućuje putokaz koji su mještani sami napravili – na hrastovu dasku ugravirali su naziv "Putinovo“, obojili je i postavili uz put.

O odluci da svoje mjesto nazovu prema ruskom predsjedniku bivši Adžinčani s ponosom govore i ističu da im se stari naziv nikada nije dopadao.
Kako priča sedamdesetosmogodišnji Sava Petrušić, koji u zaseoku Putinovo živi sa suprugom

Živanom i kćerkom Milicom, naziv Adžinci potiče iz doba od prije stoljeća i pol, kada je tu stanovao "neki važan adžija“.

"Meni je drago što smo to promijenili. Rusi su naša braća, pa to znate i sami. Ne može da bude kako netko drugi hoće, nego kako mi odlučimo. Glasali smo – i eto, našli rješenje“, kaže Sava Petrušić za agenciju Anadoliju.

Njegov susjed Miroslav Petrušić, koji preko ljeta i ponekad za vikend dolazi na selo, a stanuje u Beogradu, kaže da je za novo ime zaseoka bilo nekoliko prijedloga. Kako su glasili ostali nije htio da otkrije, jer to sada, smatra, nije ni važno.

"Ime smo promijenili na inicijativu Momčila Delibašića, a ovo je odabrano zbog tradicionalnog prijateljstva s ruskim narodom“, kaže Miroslav Petrušić.

Na glasanju nije bilo neistomišljenika, jer ovo mjesto, tvrdi on, vrijedi za jedno od najsložnijih u ovom kraju.

„Ovde žive samo Petrušići i Delibašići. Čak smo se i orodili, jedan Petrušić je davno oženio Delibašićku, a jedan Delibašić Petrušićku. Sve što se dogovorimo provedemo u djelo. Svaka kuća ima vodu i zahod, jedini imamo kanalizaciju, pa to nećete vidjeti ni u jednom selu u okolini“, priča Miroslav.

Hoće li vijest da su mu žitelji planinskog mjestašca na jugu Srbije ukazali ovakvu čast stići i do samog Vladimira Putina, ni Petrušići, ni Delibašići ne znaju. To što se za ovo nadaleko već pročulo, kažu, dogodilo se sasvim slučajno, zahvaljujući gostu iz Rusije.

"Jednom našem mještaninu, kome je majka odavde, Goranu Petronijeviću, došao je u goste jedan Rus i zatekao nas kako pripremamo tablu s imenom, a mi smo to radili tri mjeseca. Okačio je slike na internet i od tada novinari samo dolaze“, kaže Miroslav.

On, njegovi rođaci i susjedi sjetili su se još jednog načina da pokažu ljubav prema Vladimiru Putinu za koga se, kažu, zna da voli popiti dobru voćnu rakiju. Svu ovogodišnju prepečenicu napravljenu od šljive i divlje kruške s Radana nazvali su "putinovka“. Voljeli bi, kažu, da makar boca stigne i do ruskog predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close