sindom božićnog drvca

Kako vam božićno drvce može ukrasti Božić

Lifestyle / Flash | 23. 12. 2015. u 07:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetni bor, bor s korijenom ili odrezani bor, tijekom blagdana postaju centar svake kuće. No, svaki od njih ima svoju prednost i svoju manu, pa pri izboru dobro razmislite što vam treba i kako će koji utjecati na vaše raspoloženje, piše Ordinacija.hr.

Osim što vam umjetni bor i bor s korijenom olakšavaju unošenje istog u kuću zbog toga što ne opadaju toliko iglice, bit ćete zadovoljni i s manje iglica ispod bora tijekom blagdana. S druge strane, odrezani bor ostavljat će puno iglica, no poslije 6. siječnja, koji sve manje znači Sve tri kralja, a sve više Dan bacanja bora, moći ćete ga se bez problema riješiti. Bor s korijenom, pak, nakon tog tog datuma trebate i negdje zasaditi - inače odabir ovog ne bi imao previše smisla. Također, odrezani bor i bor s korijenom – proširit će kroz vaše kućanstvo miris pravog Božića, pa ćete sigurno tijekom Badnjaka i Božića osjetiti pravi blagdanski miris.

No, možda niste znali da upravo taj miris može proizvesti zdravstvene probleme. Nekim ljudima najgori dio Božića nije postavljanje bora i iglice koje s vremenom opadaju, već alergija i tzv. sindrom Božićnog drvca. Postojanje ovog sindroma potvrdilo je američko istraživanje.

Znanstvenici medicinskog odjela Sveučilišta u New Yorku istraživali su zašto dolazi do povećanog broja tegoba s disanjem tijekom blagdana, i iako smo svi do sada krivili hladnoću, izgleda ipak da je božićno drvce odlučilo ukrasti božićno raspoloženje.

Plijesan na pravim božićnim drvcima

Navodno na pravim božićnim drvcima – raste plijesan koja izaziva probleme s disanjem. Odnosno, plijesan izaziva simptome poput svrbeža u nosu, vodenastih očiju, kašljanja, kratkog daha i boli u prsima, a može izazivati i problem sa spavanjem. Iako se ta plijesan i inače nalazi na drvcima prije nego ona postanu božićna – u toplini doma se njene spore sve više šire zrakom.

Jedno od mogućih rješenja za ovaj tip "problema" je da prije nego što unesete bor u kuću ga pokušate oprati crijevom te ostaviti da se osuši. Iako ovaj način nije dokazan kao efektivan, svakako možete isprobati ako su vam poznati navedeni simptomi. Također, važno je svakodnevno prostor, pogotovo onaj u kojem je drvce, vjetriti kako bi se zrak pročistio.

Prašina na umjetnom drvcu

Vjerojatno se i sami pitate zašto biste se uopće mučili s pravim božićnim drvcima, pogotovo ako vam štete zdravlju. No, čini se da ni umjetna božićna drvca nisu nevina, pogotovo ona koje imate već par godina i čuvate ga negdje u kutu.

Ovo se pogotovo odnosi na osobe koje inače pate od alergija i koje boluju od astme, a razlog problema su naslage prašine koje se skupljaju na umjetnom drvcu. Također ga pokušajte oprati prije nego ga unesete u kuću, ili zamolite nekoga tko ne pati od alergija da vam postavi bor jer je nakritičniji trenutak njegovo postavljanje kada se najviše prašine zapravo i diže.

Pripazite na djecu i kućne ljubimce

Pri odabiru važno je da znate koje su dimenzije prostora u kojeg želite postaviti bor, a zatim kod kupovine provjerite "svježinu" bora. To ćete najbolje uspjeti ako lagano rukom prođete po grani bora, a ako vam u ruci ostane puno iglica, nemojte se za takav bor odlučivati jer je već star.

Božićna drvca mogu biti rizik i za kućne ljubimce i za djecu, pa zbog toga treba posebno pripaziti. Ne birajte lako lomljive ukrase za bor, poput onih staklenih, te nemojte kablove lampica ostavljati na vidljivim mjestima jer bi ih ljubimci mogli žvakati, a djecu bi kablovi mogli odvesti do utičnice.

Također, postavite što čvršći temelj ispod drvca kako bi on bio dobro osiguran – i djeca i psi se mogu "slučajno" zabiti u njega. Osim toga, djeca mogu trgati grančice bora, dok se psi ili mačke mogu odlučiti za grickanje istih. Uz čvrsti temelj postoji manja šansa da će se srušiti na njih.

Kopirati
Drag cursor here to close