Provjereni savjeti

Kako 'skinuti' trbuh

Naslage na trbuhu nekako se najlakše nakupe i najteže skidaju, a zadnja istraživanja pokazuju da povećavaju i faktor rizika za dobivanje teških bolesti.
Lifestyle / Flash | 01. 04. 2019. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  /Ilustracija

Naime, u trbuhu se nalazi visceralna masnoća koja je aktivna i uklanja hormone stresa poput kortizola, ali i citokin koji utječe na proizvodnju inzulina u tijelu. Isto tako, osim što povećava težinu, povećava rizik od dijabetesa tipa 2, visokog krvnog tlaka, bolesti srca, moždanog udara, neke karcinome pa čak i demenciju. Naravno, neke žene su sklonije dobivanju masnih naslaga na trbuhu umjesto na kukovima i bedrima. Čak i određene životne navike kao nedostatak sna i stres mogu povećati tvoj trbuh, ali ipak ništa ne skida trbuh kao vježbanje i promjena prehrane.

9 trikova koji ti mogu pomoći "skinuti" trbuh

Kreći se - dovoljna je aerobna tjelovježba za skidanje masnog tkiva, trčanje, vožnja biciklom, plivanje, sve što ubrzava rad tvog srca pomoći će ti skinuti kilograme. Studija iz Dukea otkrila da će ti trčanje 19 kilometara tjedno pomoći skinuti naslage s trbuha. Naime, aerobna tjelovježba izgorijeva 67% više kalorija nego vježbanje s otporom.

Proteini - već i sama znaš da su proteini neophodni za gubitak trbuha, no sad to trebaš ozbiljno shvatiti. "Vaše tijelo počinje proizvoditi više inzulina kako starimo, jer vaši mišići i masne stanice ne reagiraju ispravno na to", objašnjava dr. Louis Aronne, direktor Klinike za pretilost u Cornellu, a inzulin potiče skladištenje masti, osobito oko trbuha .

"Hrana bogata proteinom može vas zaštititi od inzulinske rezistencije", kaže Aronne.

Jednostavan način povećavanja unosa je dodavanje proteina u smoothie. U jednoj studiji, pretile žene koje su slijedile dijetu tijekom osam tjedana koja se sastojala od otprilike 30% bjelančevina, 40% ugljikohidrata i 30% masnoće izgubile su znatno više masti - uključujući i visceralne - od žena koje su se držale planu koji je bio 16% bjelančevina, 55% ugljikohidrata i 26% masti, prenosi misszdrava.

Polinezasićene masti - zasićene masti u hrani imaju više visceralnih masnoća od polinezasićenih. Polinezasićene masti nalaze se u orašastim plodovima, sjemenkama i ribi i mogu ti pomoći u gubljenju kilograma.

Jabučni ocat - pretili ljudi koji su konzumirali jednu ili dvije žlice octa dnevno tijekom osam tjedana pokazali su značajno smanjenje tjelesne masti, osobito visceralnih masti, prema japanskom studiju iz 2009. godine. "Jedna je teorija da octena kiselina u octu proizvodi proteine koji otapaju masti", objašnjava Pamela Peeke, profesorica medicine na Sveučilištu Maryland.

Joga - žene u postmenopauzi koje su vježbale jogu 16 tjedana izvijestile su o značajnom smanjenju masnog tkiva, ali ako nisi za to, jednostavno duboko diši i tako ćeš smanjiti razinu kortizola koji je povezan s rastom trbuha.

Spavaj - spavanje pet sati ili manje povećat će razinu visceralne masti, prema istraživanju Sveučilišta Wake Forest u 2010. godini. Kao što vjerojatno znaš, 8 sati je broj koji želiš postići i koji je idealan za gubitak masti na trbuhu. Isto tako, nedovoljno sna može potaknuti glad i apetit, što može dovest da jedeš nezdravu hranu.

Vikendom ne spavaj predugo - žene koje svaku večer odlaze u isto vrijeme u krevet imaju nižu razinu tjelesne masti. Kaotične navike spavanja uzrokuju da tijelo izlučuje hormone čuvanja masnoća.

Zeleni čaj - antioksidansi katehini, koji se nalaze u zelenom čaju, pomažu u skidanju masnoća s trbuha dok vježbaš.

Vlakna - uz brojne prednosti probave i zdravlja, vlakna smanjuju viscelarnu masnoću za 3.7% ako svaki dan unosiš 10 grama. Stoga se pobrini da ih puno jedeš.


Kopirati
Drag cursor here to close