Dobro je znati

Kako razlikovati običnu prehladu od gripe ili upale pluća?

Lifestyle / Flash | 07. 01. 2016. u 14:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako prepoznati bolujete li od prehlade ili gripe i imate li upalu pluća, te kako se zaštititi od tih infekcija?

Prehlada

Obična prehlada, objašnjavaju liječnici, uzrokovana je virusima (najčešće onima iz porodice rinovirusa) i njihovim udomljavanjem u ljudskom organizmu. Tipično se prehlada prenosi kontaktom sa zaraženim predmetom ili rukovanjem s inficiranom osobom, a zatim diranjem vlastitih očiju, nosa ili usta.

Prehlada je zapravo najučestalija zarazna bolest u svijetu, kod odraslih se javlja prosječno 2-3 puta godišnje, a kod djece i do desetak puta. Simptomi su hunjavica, začepljen nos, kihanje, grlobolja i kašalj, a ponekad i blago povišena tjelesna temperatura.

Preporučuje se uzimanje toplih napitaka, te po potrebi pastila i sirupa za grlo, kapi za nos, te lijekova za snižavanje temperature.

Gripa

Gripa se, pak, može prepoznati po tome što nastupa naglo i oboljelog doslovce ruši u krevet. Čovjek se može osjećati zdravim ujutro, a stravično bolesnim već poslijepodne. Kada simptomi nastupe, osoba može primijetiti neka preklapanja sa simptomima obične prehlade.

Primjerice grlobolja i iscjedak iz nosa pojavljuju se i kod gripe i kod prehlade, ali ipak kod gripe iscjedak obično ne postaje gust i gnojan s vremenom, kao kod prehlade. Također, glavobolja i groznica ponekad se pojavljuju i kod obične prehlade, no ti su simptomi ipak uobičajeniji i ozbiljniji kod gripe, kao što je i tjelesna temperatura kod gripe značajno viša nego kod prehlade (može doseći i 40 Celzijevih stupnjeva).

Razlika

Najveće razlika među ovim bolestima, slažu se liječnici, jest stupanj malaksalosti i oslabljenosti organizma. U slučaju gripe, pacijent se osjeća prilično slabo i ima potrebu samo za spavanjem i odmorom, a javljaju se i ozbiljni bolovi u mišićima, zglobovima i regiji oko očiju.

Gripa je, u svakom slučaju, ozbiljnija bolest od prehlade, komplikacije su češće, a naročito može biti opasna za ljude starije dobi ili osobe s kroničnim bolestima ili slabijim imunološkim sustavom, kojima se preporučuje cijepljenje.

Oboljeloj osobi se, pak, savjetuje mirovanje, uzimanje dovoljne količine tekućine, te lijekova koji djeluju protiv bolova, protuupalno i snižavaju povišenu temperaturu, a antibiotici su potrebni jedino ako postoji dodatna bakterijska infekcija.

Upala pluća

Upala pluća po simptomima oponaša prehladu ili gripu. Bakterijska ili tipična upala pluća (uzrokovana bakterijama) popraćena je visokom temperaturom, treskavicom i znojenjem, te bolovima u prsima i produktivnim kašljem.

Virusna ili atipična upala pluća uzrokuje, pak, bolove u mišićima, malaksalost, povišenu temperaturu i neproduktivni kašalj. Osoba s ovim simptomima nužno se treba javiti liječniku, koji će postaviti dijagnozu (uz obveznu RTG snimku pluća) te odrediti terapiju.

Kopirati
Drag cursor here to close