Bijele starke...

Kako očistiti bijele tenisice?

Prije nego što počnete, prvo provjerite od čega su napravljene vaše bijele tenisice, proučite upute i prikupite zalihe.
Lifestyle / Flash | 14. 03. 2024. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako se pitate postoji li način da svoje voljene bijele tenisice očistite bez jakih kemikalija, kemijske čistionice ili perilice rublja. Postoji. Naime, isprobajte ove tri jednostavne metode za ručno čišćenje predmetima koje vjerojatno već imate u ormaru ili smočnici.

Prije nego što počnete, prvo provjerite od čega su napravljene vaše bijele tenisice, proučite upute i prikupite zalihe.

Kako očistiti bijele kožne tenisice

Koža je jedan od lakših materijala za čišćenje jer ne upija toliko vode kao većina drugih tkanina. Evo kako temeljito očistiti bijele kožne tenisice!

Čišćenje cipela od antilopa može biti teško

Potrebni su vam papirnati ručnici, osnovni bijeli sapun, pamučne krpe (stara majica je odličan izbor), gumice za obuću. Prvi korak je da uklonite površinsku prljavštinu. Navlažite papirnati ručnik, iscijedite višak vode i nježno obrišite vanjsku stranu cipela. To pomaže ukloniti velike komade prljavštine uhvaćene na različitim dijelovima cipele. Nakon što završite, ostavite cipele da se osuše 10 minuta.

Zatim je vrijeme da očistite potplat. Namočite svoju gumicu za obuću (može se pronaći u svim drogerijama) i iscijedite višak vode. Želite da vam gumica ostane vlažna, ali da vam ne curi po cipelama.

Prođite gumicom gore-dolje po potplatima cipela dok prljavština i mrlje ne nestanu. Pokušajte upotrijebiti samo dovoljan pritisak za uklanjanje mrlje, ali ne toliko da biste riskirali ogrebanje tkanine. Ovisno o tome koliko su vam bile prljave cipele, možda ćete morati ponoviti ovaj postupak nekoliko puta.

Kako očistiti bijele platnene tenisice

Možda mislite da je teško ukloniti prljavštinu iz bijelih platnenih cipela, ali zapravo je prilično jednostavno (možda čak i lakše nego dezodorirati smrdljive tenisice). Evo kako ih očistiti samo sodom bikarbonom i bijelim octom.

Potrebni su vam soda bikarbona, bijeli ocat i topla voda. Polako pomiješajte 1 žlicu sode bikarbone s 2 žlice bijelog octa i 1 šalicom tople vode. Pustite da se miks smiri prije nego što prijeđete na sljedeći korak. Umočite krpu ili čistu četkicu za zube u smjesu i počnite ribati prljavštinu na cipelama.

Mješavina sode bikarbone se prilično brzo suši. Nakon što ste završili s ribanjem, iščetkajte svu preostalu smjesu, obrišite vlažnom krpom (ako je potrebno) i ostavite cipele da se osuše na zraku. Ako nemate sodu bikarbonu i bijeli ocat, možete koristiti generički sapun za pranje posuđa i vodu.

Koža je jedan od lakših materijala za čišćenje

Kako očistiti bijele tenisice od brušene kože

Čišćenje cipela od antilopa može biti teško jer je antilop osjetljiva tkanina koja lako ostavlja mrlje. Vjerojatno ste primijetili kako većina cipela od brušene kože ne dolazi u pravoj bijeloj nijansi, ali baš kao i prave bijele, prljavo bijele se mogu lako zaprljati.

Evo kako nježno i učinkovito očistiti tenisice od brušene kože. Potrebni su vam mekana pamučna tkanina, ružičasta gumica za olovku, bijeli ocat i četka za antilop. Obrišite cipele mekom krpom kako biste uklonili svu vlagu. Zatim nježno istrljajte sve mrlje ružičastom gumicom za olovku te sve osušite papirnatim ručnikom. Stavite papirnati ručnik na mokre mrlje i pritisnite.

Pazite da ne trljate prljavštinu i mrlje jer bi se mogle proširiti po cipeli. Umočite svoju meku krpu u bijeli ocat i nježno istrljajte sve preostale mrlje. Nakon što to učinite, ostavite tenisice da se osuše, a zatim istrljajte vanjsku stranu svake cipele četkom za antilop. To im pomaže da vrate onu baršunastu teksturu.

Kopirati
Drag cursor here to close