Crvena šuma

Kako je sovjetski eksperiment postao idealno mjesto za fotografiranje

Uspješno proveden eksperiment prije gotovo sto godina na jugu Rusije rezultirao je čarobnim mjestom za fotografiranje.
Lifestyle / Flash | 11. 12. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako je sovjetski eksperiment postao idealno mjesto za fotografiranje

U Rusiji postoji mnoštvo najnevjerojatnijih mjesta koja je ovoj zemlji nesebično darovala priroda, ali ova čarobna destinacija nije jedna od njih. Čempresova šuma u dolini rijeke Suko na jugu Rusije nije čudo prirode nego djelo ljudskih ruku i zbog toga nije ništa manje impresivna. Uostalom, pogledajte sami:

Močvarni čempresi (Taxodium distichum) ovdje, zapravo, nikada ranije nisu rasli i teško da bi se ikada tu i našli da nije bilo sovjetskog eksperimenta. Prema jednoj od verzija priče, sadnice su donesene u Sovjetski Savez iz Sjeverne Afrike tridesetih godina prošlog stoljeća u želji da se spomenuta kultura tu primi i razvije.

Čempresi su zasađeni 14 kilometara od Anape u dolini rijeke Suko, okružene brdima, nedaleko od istoimenog sela.  

Daleko od postojbine sadnice su se uspješno primile i postale glavni junaci nebrojenih televizijskih emisija i fotoreportaža. Čempresi su se našli i na naslovnoj stranici časopisa National Geographic.

S vremenom se lokalni reljef promijenio i 32 čempresa našla su se u vodi. Tim bolje po njih, budući da u postojbini rastu u močvarnim predjelima i područjima pod vodom.

Šuma je uvijek privlačila turiste, posebno u jesen, kada lišće drveća poprima vatreno crvenu boju. Međutim, topla klima Anape i turistička pomama ne pogoduju im.

Povremeno vodostaj jezera drastično opada, a turisti ulaze u šumu gazeći isušenim dnom i penju se na korijenje radi fotografiranja (čempresovo korijenje rasprostire se horizontalno i blago uzdiže iznad zemlje). Kubanjsko Ministarstvo prirodnih resursa u cilju očuvanja ovog jedinstvenog drveća naložilo je da se prostor ogradi privremenim objektima, a čempresi zalijevaju jednom tjedno specijalnom vatrogasnom tehnikom, piše russia beyond.

Kada se voda u jezeru povrati, dolina rijeke Suko postaje lokalni zabavni park, s iznajmljivanjem čamaca, katamarana, kanua i dasaka, afričkim zabavnim programom u takozvanom afričkom selu. Tamo se održavaju viteški turniri, organizira igranje paintballa i laser taga.

Kupanje u jezeru nije dozvoljeno, voda je mutna i nije najčistija. Ali uvijek se nađe netko tko ne haje ni za kakve zabrane. "Bez obzira na brojne table na kojima piše da je kupanje zabranjeno, ljudi se ipak kupaju. Čamci se pomaljaju neposredno ispod čempresa i uvijek će se nalaziti na vašim fotografijama", kaže Natalija, koja je ove godine bila na jezeru.

"Često nas pitaju u koje je doba dana najbolje posjetiti čempresovo jezero, kada se drveće može vidjeti u punom sjaju. Dakle, najbolje je u zoru", kažu u ekoparku Dolina Suko. "Tada ima najmanje ljudi, na jezeru je tišina i sunce još nije jako. Čempresima struji blaga svjetlost, a s vode se podiže laka izmaglica..."

 

Kopirati
Drag cursor here to close