Besparica pojela Novu

Kako je propala Nova godina u Mostaru?

Lifestyle / Flash | 15. 12. 2015. u 07:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šestu godinu zaredom Mostar je ostao bez dočeka Nove godine na otvorenom. Iako se govorilo o dočeku uz Jasmina Stavrosa, Mladena Grdovića, Ivu Jurića i goste iznenađenja, sve je otkazano.

Mostarci i njihovi gosti zadnji put su na otvorenom na dočekali 2009. godinu "Malter Ego", Laku, grupu Elemental i Pips, Chips & Videoclips. Tada je na Španjolskom trgu, osim večernjeg koncerta, upriličen i novogodišnji program za djecu.

Godinu ranije, Mostarci su u Novu 2008. godinu ušli uz Esmu Redžepovu, Zoster, te splitsku grupu TBF. Za organizaciju ovog dočeka Grad Mostar je izdvojio 70.000 KM.

Domaće snage Mostar Sevdah Reunion uz pomoć gošće Ljiljane Petrović Buttler Mostarce su na Španjolskom trgu uveli u 2007. godinu.

Vesna Pisarević, Zoster, te Trio Oha, Šara i Teo nastupili su u Mostaru za doček 2006. godine. Zbog kiše koja je padala tada, Novu je na otvorenom slavilo tek nekoliko stotina Mostaraca. Grad Mostar je za ovu manifestaciju tada navodno potrošio 20 tisuća KM. Gradska uprava imala je priliku za isti novac dovesti Zabranjeno pušenje, ali su se ipak odlučili za Vesnu Pisarović.

Razlog tome bio je što je Zabranjeno pušenje ove godine već dva puta gostovalo u Mostaru, pa su organizatori smatrali da je publika prezasićena tom grupom.

Prekid u slavlju dočeka Nove godine na otvorenom dogodio se 2004. i 2005. godine. Doček na otvorenom 2005. godine je izostao zbog neslaganja između Gradskog poglavarstva i Turističke zajednice. Tada su mladi Novu godinu u Mostaru dočekali po kafićima ili na privatnim zabavama, dok su se oni malo stariji, ali i, imućniji, zabavljali u hotelima i restoranima.

Doček o kojemu se i danas priča je doček 2003. godine, kad je u Mostaru kod Projektanta, odnosno na križanju ulica Kralja Tomislava i Stjepana Radića nastupila grupa Colonia. Na ovom dočeku nastupili su mladi mostarski glazbenici: Željka Bošnjak, Dario Ivanković, te grupa Divlje ruže.

Mostar šest godina nema dočeka na otvorenom, jer grad Grad nema novca za ovu manifestaciju. Naime, u privatnom aranžmanu bio je organiziran doček Nove 2014. godine u Zimskom Gradu koji je bio postavljen kod Projektanta.

Stoga će Novu 2016. godinu Mostarci dočekati kao i prethodnih godina u kafićima, klubovima, toplini doma ili na otvorenom, pod nebom nekog drugog grada.

 

Kopirati
Drag cursor here to close