Uoči Svjetskog dana izbjeglica

Jusuf i Sofia iz Alepa migrantima u Salakovcu ispričali svoju priču

Ovogodišnja tema Svjetskog dana izbjeglica je edukacija, sport i zdravlje. Upravo su ove tri stavke od velikog značaja pri samoj integraciji izbjeglica u društvo.
Lifestyle / Flash | 17. 06. 2021. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči 20. lipnja kada se obilježava Svjetski dan izbjeglica, danas je u Izbjegličko-prihvatnom centru Salakovac kod Mostara organizirana simbolična proslava. Ovogodišnja tema Svjetskog dana izbjeglica je edukacija, sport i zdravlje. Upravo su ove tri stavke od velikog značaja pri samoj  integraciji izbjeglica u društvo.

Brat i sestra, jedanaestogodišnji Jusuf i četrnaestogodišnja Sofia iz sirijskog Alepa prije 3 i pol godine, došli su u Bosnu i Hercegovinu. Svoj dom pronašli su u Sarajevu, gdje se uspješno školuju.

“Škola je veoma dobra. Učitelji su odlični, a bosanski jezik je veoma dobar i volim ga učiti. Pričam ga pomalo, ali želim i i bolje” kaže Jusuf. Danas su posjetili mostarski izbjegličko-prihvatni centar Salakovac. Ispričali su svoju priču da bi pokazali da je moguće integrirati se uspješno u društvu, a pri tome nastaviti sanjati.

“Moja želja je otići u Njemačku vidjeti moju mamu. Druga želja mi je biti liječnica. Želimo ostati u BiH, ali moja mama je u Njemačkoj, razdvojeni smo 5 godina”, pojašnjava Sofia. Brojni su razlozi zbog kojih ljudi napuštaju svoje domove.

“S izbjeglicama dolaze i oni koji su prisiljeni da bježe zbog ekonomskih razloga, međutim UNHCR je tu da pomogne onima koji su zaista prisiljeni da bježe zbog progona i sukoba. Pomažemo u suradnji s vlastima kako bi ih proveli kroz proces azila, pružanja međunarodne zaštite” kaže  Lusi Ganje predstavnica UNHCR u BiH.

“Svim korisnicima ovoga centra je osigurana hrana i higijena i sve ostalo. Također za migrante koji su pod subsidijarnom zaštitom, tražiteljima azila, njima je omogućeno i pravo na školovanje i pravo na socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Znači uključivanje u društvo“, objašnjava ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

Za izbjegličku višečlanu obitelj UNHCR je u Mostaru osigurao smještajni objekt. Iako je Salakovac namijenjen prvenstveno obiteljima s djecom koji su tražitelji azila, trenutačno se u centru nalaze i migrantske obitelji, ukupno njih 30, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close